Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πληρώσαμε πανάκριβα και είπαμε και ευχαριστώ – Αυτό είναι επιτυχία….

Πληρώσαμε πανάκριβα και είπαμε και ευχαριστώ – Αυτό είναι επιτυχία….
Η ομολογουμένως μεγάλη , ιστορική συμμετοχή των ξένων στην δημοπρασία των 5ετών , το δημόσιο συγκέντρωσε προσφορές 25 δις ευρώ και άντλησε 8 δις με επιτόκιο 6,2% δημιούργησε μια ευφορία , μεγάλης επιτυχίας.
Η έκδοση ως προς το σκέλος της συμμετοχής και των προσφορών ήταν επιτυχής , ως προς το σκέλος της τιμολόγησης ήταν αποτυχημένη.
Σκεφθείτε π.χ. εσάς να σας απειλεί μια τράπεζα ότι δεν θα σας δανείσει και εν συνεχεία να σας δανείζει με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Ποιος κέρδισε τελικά ο δανειστής ή ο δανειζόμενος;
Κατά την άποψη μου από αυτή την δημοπρασία δεν κέρδισε το ελληνικό δημόσιο αλλά οι ξένοι.
Δεν κέρδισε το δημόσιο γιατί ούτως ή άλλως θα δανειζόταν είτε αν η οικονομία εξελισσόταν ομαλά είτε όχι.
Κέρδισαν οι ξένοι γιατί διαμόρφωσαν τελικά τους όρους τους.
Απλά υπό φυσιολογικές συνθήκες η απόδοση έπρεπε να διαμορφωθεί στο 4% και όχι στο 6,2%.
Συν τοις άλλοις φθάσαμε στο σημείο να χειροκροτούμε που οι ξένοι μας χτύπησαν αλύπητα , οι ανάδοχοι οι ξένοι που συμμετείχαν στην διαδικασία πουλούσαν το προηγούμενο διάστημα , κοινώς ξεφορτώνονταν ομόλογα μόνο και μόνο για να αγοράσουν στο 6,2%.
Κέρδισαν οι ξένοι γιατί απέδειξαν ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από το ελληνικό κράτος επέβαλλαν οι ξένοι τους όρους τους με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.
Ο δανειστής πάντα βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση γιατί πληρώνει και ο δανειζόμενος όταν μπορεί όπως τώρα μας εκμεταλλεύτηκε, επιβάλλοντας ένα ληστρικό επιτόκιο.
Αν τους αφήναμε σε λίγο θα μας ζητούσαν να πληρώσουμε 8% , ήμαρτον….

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης