Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κοιτώντας μεσοπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα για ΧΑ και ομόλογα

 Κοιτώντας μεσοπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα για ΧΑ και ομόλογα
Με βάση την κοινή λογική ΧΑ, τράπεζες  και ομόλογα θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να αντιδράσουν θετικά καθώς ο Παπανδρέου χθες έδωσε κάτι παραπάνω στις αδηφάγες αγορές , λόγια ίσως που θα κριθούν στην πράξη αλλά υπήρξε ένα βήμα , εγκρίνεται σήμερα Τετάρτη το Πρόγραμμα Σταθερότητας , η ΕΚΤ την Πέμπτη θα αναφερθεί θετικά στην Ελλάδα με δόσεις κριτικής.
Αν όμως κοιτάξουμε πιο πέρα μεσοπρόθεσμα η κατάσταση παραμένει θολή.
Προφανώς και η χώρα πρέπει να συμμαζεύσει τα οικονομικά της , όμως το βασικό πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η μη παραγωγή πλούτου.
Θα ωραιοποιήσουμε καταστάσεις , θα βελτιώσουμε κακώς κείμενα ως χώρα αλλά στο σκέλος της ανάπτυξης του νέου στόχου για την οικονομία πάσχουμε.
Ο Γερμανός διαθέτει βαριά βιομηχανία όπως ο Γάλλος και ο Ιταλός.
Ο Βρετανός παρέχει κορυφαίες υπηρεσίες ο Έλληνας τι  παράγει; Ο  τουρισμός που αντιστοιχεί στο 18% του πλούτου της χώρας κατά βάση εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις  , σοβαρών εταιριών.
Ο αγροτικός τομέας εξασθενεί , βαριά βιομηχανία δεν έχουμε ως χώρα και οι υπηρεσίες επικεντρώνονται σε δευτερεύοντες τομείς.
Διαθέτουμε υγιείς τράπεζες , ωστόσο είναι γεγονός ότι η οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε απλά στην κατανάλωση μέσω δανεικών ως οικονομία και κοινωνία.
Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας απέτυχε δεν μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση θα περιοριστεί άρα θα μειωθεί η ζήτηση το τραπεζικό σύστημα δύσκολα θα αποδειχθεί μπροστάρης μιας αναγέννησης της οικονομίας.
Χρηματιστηριακά αν υπάρξει άνοδος θα είναι κυρίως προϊόν κερδοσκοπίας και όχι υγιούς συμπεριφοράς  που αντικατοπτρίζει ανάπτυξη.
Τα spreads μέσα στους επόμενους μήνες αν μειωθούν θα είναι γιατί οι κερδοσκόποι θα αναζητήσουν άλλες επενδύσεις.
Το ΧΑ αν αντιδράσει θα είναι αντίδραση εκτόνωσης της σωρευμένης πίεσης και όχι προϊόν δυναμικής.
Με στάσιμα  δάνεια, με αδυναμίες στο σύστημα με χαμηλή ζήτηση τα κέρδη θα είναι επηρεασμένα σημαντικά και ως εκ τούτου το ΧΑ μπορεί να μην οδηγηθεί σε βίαιη διόρθωση αλλά δύσκολα θα συντηρήσει και μια άνοδο.
Η στασιμότητα αντικατοπτρίζει καλύτερα την σημερινή εικόνα της Ελλάδος.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης