Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

 Υπάρχουν  αδύναμοι κρίκοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Στο ερώτημα αν υπάρχει αδύναμος κρίκος όλοι θα σπεύσουν να αναζητήσουν την αδύναμη τράπεζα που μπορεί να πλήξει το τραπεζικό σύστημα.
Αδύναμοι κρίκοι στο σύστημα υπάρχουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπάσουν και θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο.
Από την στιγμή που ναυάγησε το growth story των ελληνικών τραπεζών που ήταν η επιθετική ανάπτυξη ενεργητικού μέσω της αθρόας χορήγησης δανείων και η ακόμη επιθετικότερη ανάπτυξη δανείων στα Βαλκάνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδιπλώθηκε χωρίς να καταστεί εσωστρεφές.
Οι αδύναμοι κρίκοι στο σύστημα σχετίζονται όχι μεμονωμένα στην τάδε ή την δείνα τράπεζα αλλά σε επιλογές που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν.
1)Υπάρχουν τράπεζες που διατηρούν αξιόλογα χαρτοφυλάκια μετοχοδανείων, ενώ  η πραγματική τους  αξία και τα collateral στα τάρταρα. Μεγάλη ιδιωτική τράπεζα διαθέτει ακόμη μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχοδανείων περίπου 300 εκατ ευρώ.
2)Οι αθρόες τιτλοποιήσεις δανείων των τραπεζών στο παρελθόν  δεν συνδυάσθηκαν με ενδελεχή έλεγχο της ποιότητας των δανείων.
Τώρα οι τράπεζες πληρώνουν με cash ώστε να κρατήσουν υψηλά την πιστοληπτική διαβάθμιση των ττλοποιούμενων δανείων.
3)Τα επισφαλή δάνεια θα φθάσουν στο 10% με 11% το 2010 δηλαδή θα αγγίξουν τα 25 με 27,5 δις ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
4)Είναι αξιοσημείωτο πως η Emporiki και η Eurobank να έχουν ακολουθήσει επιθετικότερη πολιτική προβλέψεων για δάνεια και οι άλλες τράπεζες , προφανές όχι όλες , συντηρητικότερη;
5)Ο σκληρός πυρήνας των προβληματικών δανείων φθάνει τα 4  με 5 δις ευρώ και είναι γεγονός ότι σε 2 μεγάλες τράπεζες προσδιορίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια λόγω αναχρηματοδοτήσεων.
6)Το τραπεζικό σύστημα στριμώχτηκε στην κυριολεξία με την ρευστότητα αλλά τουλάχιστον αποδεικνύεται ποιο θωρακισμένο σε σχέση με το ελληνικό κράτος.
Αν μπορούσε το τραπεζικό σύστημα να κατηγοριοποιηθεί σε υψηλού , μεσαίου και χαμηλού ρίσκου όχι με την έννοια της συμπεριφοράς της μετοχής αλλά με την πραγματική έννοια του ρίσκου μόνο 3 ή 4 ελληνικές τράπεζες θα διέθεταν πραγματικά χαμηλό ρίσκο οι περισσότερες ανήκουν στο μεσαίο ρίσκο και 3 στο υψηλό έως πάρα πολύ υψηλό ρίσκο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης