Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σώστε την Ελλάδα με ευρωομόλογο ή ΔΝΤ – Γιατί απέτυχε η ΕΕ και η ΕΚΤ

Σώστε την Ελλάδα με ευρωομόλογο ή ΔΝΤ – Γιατί απέτυχε η ΕΕ και η ΕΚΤ
Το πρόβλημα της Ελλάδος που εξελίχθηκε σε πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου , που ήταν και πρόβλημα της ΕΕ και που αποτελεί και πρόβλημα για το ευρώ δεν ήταν τα στατιστικά στοιχεία της.
Ήταν ότι ο πλούτος αυτής της χώρας στηριζόταν στα δανεικά.
Κάποια στιγμή έφθασε η οικονομία στα όρια της με ορατό το κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Η ΕΕ και η ΕΚΤ έγκαιρα αν είχαν λάβει μέτρα ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα έστω και με επαχθείς όρους θα είχαν γλυτώσει το ντόμινο των παρενεργειών στις άλλες χώρες την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η γενίκευση του προβλήματος από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες υποχρεώνει την ΕΚΤ και την ΕΕ να λάβουν μια απόφαση να στηρίξουν όχι με λόγια που δεν έχουν αντίκτυπο στις αγορές την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με ευρωομόλογα ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού  και να υποχωρήσει η κερδοσκοπία.
Όταν η ΕΕ έριξε στην κυριολεξία στα δόντια της αδηφάγου κερδοσκοπίας την αδύναμη Ελλάδα κανείς δεν φανταζόταν ότι το πρόβλημα θα γενικευόταν.
Η ΕΕ έχει μια βασική διαρθρωτική αδυναμία αποτελείται  από χώρες με διαφορετικές οικονομίες με διαφορετικά προβλήματα , με διαφορετικές προτεραιότητες.
Δεν είναι τυχαίο γιατί οι κερδοσκόποι δεν χτυπούν τις ΗΠΑ ή την Μ Βρετανία γιατί έχουν πολύ πιο αποφασισμένες κεντρικές τράπεζες και το κυριότερο ξεκάθαρη πολιτική.
Ταυτόχρονα αυτό που απαιτείται είναι μέτρα δραστικά. Αν η ΕΕ ανακοινώσει ότι θα εκδώσει ευρωομόλογα για την Ελλάδα και άλλες χώρες ή υπάρχει παρέμβαση του ΔΝΤ το spread θα υποχωρήσει δραματικά και τα hedge funds θα υποχρεωθούν να κλείσουν  μαζικές τις ανοικτές short θέσεις.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης