Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

BNP Paribas: Ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς μόλις ανακοινωθεί το QE της ΕΚΤ – «Κρατήστε μικρό καλάθι…»

BNP Paribas: Ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς μόλις ανακοινωθεί το QE της ΕΚΤ – «Κρατήστε μικρό καλάθι…»
Η ΕΚΤ άργησε πολύ να δράσει και η παρέμβαση της αναμένεται μετριοπαθής…
Να κρατήσουν "μικρό καλάθι" στις προσδοκίες τους από την πιθανή ανακοίνωση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συστήνει ο Laurence Mutkin, αναλυτής στρατηγικής στην BNP Paribas, σε μία προσπάθεια να διαγνώσει την αντίδραση της αγοράς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχική αντίδραση των αγορών στην ομιλία του Mario Draghi της ΕΚΤ στο Jackson Hole των ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή, ήταν να φουντώσουν τα σενάρια για την έναρξη του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης (QE).
Με τις αποτιμήσεις σε ορισμένες αγορές σε επίπεδα ρεκόρ, ιδιαίτερα στα κρατικά ομόλογα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό να εξετάσουμε πώς οι αγορές είναι πιθανό να αντιδράσουν εάν ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα QE.
Ο αναλυτής της BNP Paribas, ωστόσο, ακόμη αμφιβάλει αν η ΕΚΤ ανακοινώσει τελικά ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι η ομιλία του Draghi μπορεί να προμηνύει μια ανακοίνωση του προγράμματος, αλλά είναι εξίσου συμβατή με την συνέχιση της υφιστάμενης στάσης της ΕΚΤ ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου (αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και ενδεχόμενες αγορές τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση) έχουν την ικανότητα να είναι αποτελεσματικά και χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.
Αν και η πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ παραμένει ασαφής, τα ακραία επίπεδα των ευρωπαϊκών αγορών κρατικών ομολόγων καταδεικνύουν αυξανόμενη αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα δώσει την πολιτική απάντηση που χρειάζεται για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η Ευρωζώνη.
Η τιμολόγηση της αγοράς για τον μελλοντικό πληθωρισμό έχει επίσης κινηθεί σε επίπεδα που υποδηλώνουν σκεπτικισμό ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό σε ορίζονται ένα, δύο ή πέντε ετών.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων έχουν πέσει κάτω από το 1%, περίπου 150 μονάδες βάσης κάτω από τα αντίστοιχα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Είναι εμφανές ότι η αγορά τιμολογεί την προοπτική ενός σεναρίου αποπληθωρισμού, και όχι εκείνου μιας οικονομικής ανάκαμψης.
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι τα spreads των περιφερειακών κρατικών 10ετών ομολόγων έναντι των Bunds είναι πάνω από τα επίπεδα του Ιουνίου.
Αυτό συνεπάγεται ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου.
Προς το παρόν, αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην προοπτική της υποστήριξης από τα TLTROs (φτηνά δάνεια στις τράπεζες), και της πλήρους κλίμακας QE.
Αλλά να κοιτάξουμε μπροστά, μέσα σε λίγους μήνες, το QE της Federal Reserve θα τελειώσει.
Μέσα σε λίγα τρίμηνα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed πιθανότατα να έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια.
Η αβεβαιότητα όσον αφορά την αφομοίωση των TLTROs θα επιμείνει και αν η ΕΚΤ αναβάλλει ξανά το QE, ο σκεπτικισμός της αγοράς είναι απίθανο να μειωθεί.
Τελικά, φαίνεται ότι θα γίνει όλο και πιο επικίνδυνο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να αναβάλει το QE.

Αντίδραση της αγοράς

Ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών, εάν ένα QE ανακοινωθεί από την ΕΚΤ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αποτιμήσεις ρεκόρ που έχουν ήδη επιτευχθεί, ορισμένες από τις απαντήσεις μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που κανονικά θα αναμενόταν.
Η εμπειρία από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία είναι ότι η ανακοίνωση του QE εγείρει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και μειώνει τις πραγματικές αποδόσεις.
Αλλά επειδή η ΕΚΤ περίμενε τόσο καιρό για να δράσει, μια ανακοίνωση της ποσοτικής χαλάρωσης  είναι πιθανό να αυξήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες πολύ περισσότερο από ό, τι θα μειώσει την πραγματική απόδοση, που σημαίνει ότι η ονομαστική απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου θα αυξηθεί αντί να μειωθεί, κατά 40-50 μονάδες βάσης, κατά προσέγγιση.
Σε μικρότερες διάρκειες (έως πέντε έτη), όμως, η καμπύλη αποδόσεων θα παραμείνει επίπεδη, προβλέποντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πολλά χρόνια μετά την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.
Για την περιφέρεια της ευρωζώνης, αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 100 μονάδες βάσης τα spreads των ομολόγων.
Αλλά με τις αποδόσεις των Bund να αυξάνονται, τα spreads της περιφέρεια πιθανότατα να μην οδηγηθούν σε ουσιαστική μείωση από τα σημερινά επίπεδά τους.
Τέλος, είναι πιθανό ότι το QE της ΕΚΤ θα είναι μετριοπαθές σε σχέση με εκείνα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης