Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να αλλάξουν τις ισορροπίες στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; - Στόχος η διατήρηση της βουλευτικής έδρας

Μπορούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να αλλάξουν τις ισορροπίες στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; - Στόχος η διατήρηση της βουλευτικής έδρας
Οι «κωλοτούμπες» που θα δούμε στο πολιτικό πεδίο θα είμαι ιστορικές
Πρωτοφανή παιχνίδια τακτικισμών και προώθησης προσωπικών στόχων θα δούμε το επόμενο διάστημα στη Βουλή, όσο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι «κωλοτούμπες» που θα δούμε στο πολιτικό πεδίο θα είναι ιστορικές, καθώς η αποτυχία εκλογής Προέδρου θα σηματοδοτήσει πρόωρες εθνικές εκλογές προκαλώντας ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής.
Με άλλα λόγια, το κίνητρο της διατήρησης της βουλευτικής έδρας για σχεδόν ακόμη 2 χρόνια θα τεθεί στο επίκεντρο της προσωπικής ατζέντας πολλών βουλευτών, οι οποίοι βλέπουν το πολιτικό τους μέλλον βραχύβιο, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Έτσι ενώ αρχικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φαίνονταν να ήταν απελπιστικά μόνοι τους, με τους 155 βουλευτές να είναι οι μόνοι που θα στήριζαν την πρόταση της κυβέρνησης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πλέον έχουν αρχίσει να διαφαίνονται βουλευτές (κυρίως οι ανεξάρτητοι) που ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο της στήριξης.
Ήδη ο βουλευτής Π. Μελάς (ΑΝΕΛ) διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ν. Κακλαμάνη (ΝΔ), και δείχνουν να στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα.
Μέσα στο επόμενο 3μηνο, το οποίο είναι τεράστιος χρόνος με όρους πολιτικούς, θα δούμε φυσικά εκκωφαντικές «μετακινήσεις» και αλλαγές στρατηγικής των βουλευτών, όσο μάλιστα το μέλλον τους προδιαγράφεται ζοφερό.
Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμενων κατά της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας τάσσονται, οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 13 βουλευτές των ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 10 ή μάλλον οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Όλοι αυτοί μαζί είναι 122 βουλευτές χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι 100% σίγουρο ότι κάποιοι εξ αυτών θα ψηφίσουν κατά της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας.
Επικοινωνιακά για τους επόμενους 4 μήνες η κυβέρνηση θα δώσει ρελάνς δηλαδή θα έχει δυνατότητες για να τις εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.

Αναλυτικά οι συσχετισμοί:

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αριθμεί 155 βουλευτές (127 η ΝΔ, 28 το ΠΑΣΟΚ), συνεπώς υπολείπονται 25 βουλευτές για να επιτύχει το στόχο των 180 βουλευτών για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παρά το γεγονός ότι Ανεξάρτητοι Έλληνες (13 βουλευτές) και Δημοκρατική Αριστερά (10 βουλευτές) έχουν υποστηρίξει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόσωπο που θα προταθεί μια και απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική, η κυβέρνηση ποντάρει επί της ουσίας στους βουλευτές αυτών των δύο κομμάτων προκειμένου να επιτύχει το στόχο της.
Διότι η δεξαμενή των Ανεξάρτητων Βουλευτών δεν επαρκεί.
Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές ανέρχονται σε 16 και οι ανεξάρτητοι βουλευτές σε 7.
Δηλαδή συνολικά φτάνουν τους 23.
Με λίγα λόγια ακόμα και αν υποτεθεί ότι όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές (και οι 23) θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν επιτυγχάνεται, μια και υπολείπονται ακόμα δύο βουλευτές.
Ωστόσο, είναι προφανές πως δεν θα ψηφίσουν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές για ΠτΔ.
Πρόσφατα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης γνωστοποίησε ότι αυτός μαζί με ακόμα τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές (Θ. Παραστατίδης, Χρ. Γιαταγάνα, Π. Τατσόπουλος και Ραχήλ Μακρή) θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση, ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και ότι για να λήξει αυτή η αστάθεια, πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές.
Με λίγα λόγια, οι 5 από τους συνολικά 23 ανεξάρτητους βουλευτές τάσσονται κατηγορηματικά κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν σε αυτούς προστεθεί και η δεδομένη κατηγορηματική άρνηση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε τουλάχιστον έξι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι βέβαιο ότι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ.
Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση – στην καλύτερη περίπτωση - είναι μείον οκτώ βουλευτές από το στόχο της.
Ακόμα δηλαδή και εάν η ΝΔ καταφέρει να πείσει τους ανεξάρτητους – προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ Γ. Νταβρή, Κ. Γιοβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, Γ. Κουράκο και Γ. Κασαπίδη να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα και εάν το ΠΑΣΟΚ επιτύχει το ίδιο για τους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά ανεξάρτητους βουλευτές (Χρ. Αηδόνης, Γ. Ψαριανός, Μίμης Ανδρουλάκης, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου και Μ. Μπόλαρης), ακόμα και αν υποτεθεί ότι οι υπόλοιποι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Βύρων Πολύδωρας, Μίκα Ιατρίδη, Π. Μουτσινάς) ψηφίσουν υπέρ του ΠτΔ, οι εναπομείναντες 17 ανεξάρτητοι δεν επαρκούν.
Και μπορεί ο Χρήστος Αηδόνης να άφησε να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει υπέρ του ΠτΔ γιατί αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για τους Μ. Ανδρουλάκη και Μ. Μπόλαρη, οι οποίοι έχουν πολλές φορές κατά το παρελθόν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ.
Σε κάθε περίπτωση για να υλοποιηθούν οι ελπίδες των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υπάρξουν διαρροές από τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ.
Αλλά τότε θα πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών, για μια «κωλοτούμπα» που δεν θα έχει προηγούμενο, μια ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ έχουν από μόνοι τους υποστηρίξει δημοσίως ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπερψηφίσουν την όποια κυβερνητική πρόταση, μια και αυτό που προέχει είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης