Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταματήστε την κινδυνολογία αρχές Μαρτίου του 2015 δεν θα έρθει το χάος – Η ΕΚΤ διατεθειμένη να στηρίξει

tags :
Σταματήστε την κινδυνολογία αρχές Μαρτίου του 2015 δεν θα έρθει το χάος – Η ΕΚΤ διατεθειμένη να στηρίξει
Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές.
Οι 135 βουλευτές που δήλωσαν παρών και οι 5 που απείχαν προφανώς συνειδητά ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί, που είναι σχεδόν αδύνατο, τότε στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 θα καταδειχθεί ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
Το βασικό επιχείρημα – κινδυνολογία της κυβέρνησης είναι ότι αν προκηρυχθούν εκλογές και πέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα βγει από τον ενάρετο δρόμο και θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη τύχη έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου.
Είναι ξεκάθαρο ότι αρχές Μαρτίου του 2015 δεν θα έρθει το χάος, δεν θα έρθει η καταστροφή.
Ας δούμε τα δεδομένα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
Προκλήσεις πολύ σοβαρές μεν αλλά μπορούν να αποτραπούν τα χειρότερα.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που θα σημειωθεί είναι ότι η Τρόικα και η Γερμανία θεωρούσαν την ελληνική κυβέρνηση δεδομένη.
Έφθασαν να την διατάσσουν με emails γιατί την θεωρούν δεδομένη.
Η βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης, ήταν ότι αν δείξει τυφλή υποταγή στην Γερμανία και την Τρόικα, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της.
Η Γερμανία και η Τρόικα αλλά και το ΔΝΤ, όταν ο Σαμαράς, αποφάσισε την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, τον άδειασαν.
Έστειλαν την Ελλάδα στην γωνία τιμωρία να μην μπορεί να δανειστεί, εκτόξευσαν τις αποδόσεις των ομολόγων στο 9,31% στην 10ετία και έως 11,3% στην 3ετία και γενικώς σκλήρυναν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης Σαμαράς που από σύμμαχος….έγινε ένας έλληνας ασυνεπής πολιτικός.
Η Τρόικα λοιπόν συνειδητοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται γιατί έρχονται εκλογές και αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της με στόχο να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.
Στρατηγικά λοιπόν ο Σαμαράς ηττήθηκε όχι μόνο με όρους αποτυχίας success story αλλά με όρους ευρωπαϊκούς.
 Η στρατηγική «αν η Ελλάδα παραμείνει υποτελής και τηρήσει με ευλάβεια της επιταγές της Τρόικα» απέτυχε.
Αυτή είναι η πολιτική ερμηνεία της ήττας Σαμαρά.
Ο Σαμαράς ηττήθηκε κυρίως γιατί αποφάσισε να μην ασκήσει εθνική πολιτική αλλά να αποδεχθεί την πολιτική της Τρόικα.
Μέχρι πρότινος η Τρόικα ήταν απαραίτητη, εσχάτως θεωρείτο η Τρόικα ως μια ομάδα τεχνοκρατών που κάνει λάθη.
Αυτά συνέβησαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς αν ακολουθήσει στρατηγική «πάω κόντρα για να υποχρεώσω την Ευρώπη να υπαναχωρήσει» θα αποτύχει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει μια συμμαχία με την Ισπανία και την Ιταλία για το χρέος, εξέλιξη που θα είναι επιτυχία αλλά η υπόθεση του μνημονίου είναι ελληνική υπόθεση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με μαθηματική ακρίβεια θα υποχρεωθεί ή να πάει σε παράταση έως τον Ιούνιο του μνημονίου ή να υπογράψει μια ECCL γραμμή με σκληρούς όρους, εξέλιξη που θα αποδομήσει το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφερθεί έξυπνα και δεν παγιδευτεί στον λάκκο με τα φίδια που έχουν σχεδιάσει η Τροικανοί θα καταφέρει να πάρει μια παράταση και μαζί χρόνο αλά και στήριξη, μεταξύ άλλων και από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ που εποπτεύει άμεσα τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες δεν θέλει να τις αδειάσει.
Αυτό θα καταδειχθεί και αρχές Μαρτίου που στην έσχατη των εσχάτων οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν στο ELA αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία ενώ κάποια φόρμουλα λύση θα βρεθεί και για τα 21 δισεκ. εγγυήσεων που θα λήξουν τέλη Μαρτίου του 2015 στην ΕΚΤ.
Με προσεκτικά βήματα, θα αποφευχθεί το συστημικό σοκ, θα αποφευχθεί οποιαδήποτε υπόνοια για bank run και η ΕΚΤ θα στηρίξει το ελληνικό banking.
Με μια τέτοια στρατηγική και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώσει ότι δεν αποδίδει η αλλαγή του μνημονίου θα πρέπει να αποδεχθεί την παράταση ώστε να κερδίσει χρόνο και να αποτραπεί το χάος.
Το χάος δεν είναι μονόδρομος, όπως σκοπίμως καλλιεργείται.
Καίρια ζητήματα όπως λήξεις ομολόγων 15 δισεκ. μέσα στο 2015, λήξεις εγγυήσεων 21 δισεκ. στην ΕΚΤ και πορεία προϋπολογισμού που προφανώς θα αναθεωρηθεί πλήρως για το 2015 είναι ζητήματα που απαιτούν σχεδιασμό καθώς λύσεις υπάρχουν.
Η κινδυνολογία ότι αν χαθούν οι προθεσμίες ο ESM θα ζητήσει πίσω τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ από την Ελλάδα μπορεί να αποτραπεί και τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα για το ECCL.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης