Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H αγορά «κρίνει» το αποτέλεσμα των εκλογών – Αποφυγή ακυβερνησίας, τήρηση δεσμεύσεων οι δύο καταλύτες

H αγορά «κρίνει» το αποτέλεσμα των εκλογών – Αποφυγή ακυβερνησίας, τήρηση δεσμεύσεων οι δύο καταλύτες
Θετικό το γεγονός ότι δεν πάμε σε νέες εκλογές – Θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο από τη νέα κυβέρνηση
Μετά την ετυμηγορία των πολιτών που έβγαλαν χθες πρώτο κόμμα – με διαφορά μάλιστα – το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η… ετυμηγορία της αγοράς – μετοχών και ομολόγων – η οποία θα δείξει πολλά πράγματα για το άμεσο και απώτερο μέλλον.
Η αγορά καλείται σήμερα και τις επόμενες ημέρες να «ζυγίσει» και να κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης, σε μια προσπάθεια προεξόφλησης κάτω από εντελώς ιδιάζουσες αν όχι πρωτοφανείς συνθήκες!
Μια κυβέρνηση της αριστεράς αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το χώρο των επενδύσεων, των επιχειρήσεων, της αγοράς και του… κεφαλαίου.
Από την άλλη πλευρά, τα περιθώρια μεγάλων ελιγμών και ρηξικέλευθων πρωτοβουλιών από την πλευρά της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά στενά, αν όχι ασφυκτικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους βασικούς κανόνες και τις κεντρικές σταθερές.
Η αγορά πάντως, που πάντα προεξοφλεί, πάντα διαβλέπει γρηγορότερα τις εξελίξεις θα «μιλήσει» και μάλιστα θα μιλήσει ξεκάθαρα σήμερα και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Το ίδιο άλλωστε έκανε η αγορά όλους τους τελευταίους μήνες και ειδικά από τον περασμένο Ιούνιο και εντεύθεν, όπου έδειξε την ξεκάθαρη αποδοκιμασία της, προεξοφλώντας εντελώς φανερά το αδιέξοδο και τις κάκιστες επιλογές της απερχόμενης κυβέρνησης.
Δεν αποκλείεται λοιπόν η αγορά να «χτίσει» πάνω στο εντυπωσιακό ξέσπασμα της Παρασκευής, που αιφνιδίασε θετικά χρηματιστές, επενδυτές και όλους τους εμπλεκόμενους. Ένα ξέσπασμα ως ράλι ανακούφισης μετά από μια πολύμηνη φθορά αδιεξόδου που δεν οδηγούσε πουθενά.

Οι δύο καθοριστικοί καταλύτες

Η αγορά λοιπόν την Παρασκευή έδειξε ότι προεξοφλεί ότι αφενός δεν πάμε σε νέες επαναληπτικές εκλογές, κάτι που θα ήταν καταστροφικό – καταδικαστικό για τη χώρα και αφετέρου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, μη διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Πρόκειται για δύο καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν ένα καλό ράλι ανακούφισης και εκτόνωσης, μετά από μια πολύμηνη υπερβολική πίεση, εν μέσω καταστροφολογίας, δυσμενών σεναρίων, πόλεμου… λάσπης και εν γένει κλίματος αστάθειας και ανασφάλειας.
Χθεσινοβραδινές πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την ΕΚΤ και τους βασικούς ετέρους ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούνιο! Μάλιστα η επιστολή συνοδεύεται από ξεχωριστή επιστολή επιβεβαίωσης που υπογράφει ο κ. Γ. Δραγασακης!
Πρόκειται για εξέλιξη λοιπόν άκρως σημαντική και καθοριστική για τη συνέχεια της ελληνικής οικονομίας, της σταθερότητας της χώρας αλλά και του χρηματιστηρίου.
Η δημιουργία κυβέρνησης λοιπόν – που αποτρέπει μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας και ρίσκου, σε συνδυασμό με τη δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, είναι δύο καταλύτες που μπορούν να δώσουν ισχυρή ανοδική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες στο Χ.Α.
Κίνηση ανακούφισης, μια περίοδο ανοχής και ανοδικής προσαρμογής στις ιδιαίτερα μεγάλες στρεβλώσεις των τελευταίων μηνών.

Το ράλι της Παρασκευής και οι «τρελοί» όγκοι στις τράπεζες

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε εντυπωσιακό ράλι αντίδρασης, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 6,14%, τον FTSE 25 +6,56% και τον τραπεζικό δείκτη +9,10%! Ασφαλώς και ήταν η καλύτερη συνεδρίαση του 2015 και από τις καλύτερες των τελευταίων πολλών μηνών, τόσο από πλευράς αποδόσεων όσο κυρίως από πλευράς τζίρων και όγκων.
Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν ήταν δημιουργία «σκαλιού» για περαιτέρω ξεφόρτωμα ή αν ήταν ξεκάθαρο αγοραστικό ενδιαφέρον με συνέχεια.
Κύριος καταλύτης που ώθηση στην έκρηξη της Παρασκευής ήταν τόσο η αποφυγή ακυβερνησίας και νέων περιπετειών, όσο κυρίως η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα και καλυμμένες ομολογίες 1,14 τρισ. ευρώ σε 19 μήνες ή 60 δισ. τον μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος εκτοξεύτηκε σε υπερδιπλάσια από τις προηγούμενες συνεδριάσεις επίπεδα καθώς είχαμε και πολλαπλά πακέτα στις τράπεζες και ανήλθε στα 256,3 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος επίσης πολύ αυξημένος έφτασε στα 296,64 εκατ. τεμάχια, με τα 246,6 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης