Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ μήπως προηγείται της ματαίωσης ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης;

Η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ μήπως προηγείται της ματαίωσης ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης;
Θα ήταν πιο χρήσιμο για τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις να ακούσουν από τη νέα κυβέρνηση τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος
Με το καλημέρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί της βάζουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα τους !
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας που στον τομέα ευθύνης του είναι ο ΟΛΠ.
Οι δηλώσεις των υπουργών όμως απομάκρυναν τους επενδυτές από τις μετοχές των κρατικών εταιρειών προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις τιμές τους διότι ακυρώνονται τα σχέδια προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.
Ωστόσο αυτό που ανησυχεί περισσότερο την αγορά δεν είναι το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο φόβος και η ανησυχία είχε ως περιεχόμενο τι είδους παρεμβάσεις θα κάνει το ίδιο το κράτος στις δικές του επιχειρήσεις ;
Αναλυτές που μίλησαν στο bankingnews.gr ανέφεραν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τον τρόπο που είχε δρομολογηθεί δε ήταν βέβαιο πως θα έφερνε οφέλη.
Το bankingnews.gr θέτει ένα απλό ερώτημα μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο για τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις να ακούσουν από τη νέα κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος όπως και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Άλλωστε η αποκλιμάκωση των τιμολογίων ρεύματος δεν μπορεί να θεωρεί δύσκολη υπόθεση για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μετά και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 2 δισ ευρώ ( 1,2 δισ οικιακοί καταναλωτές) διότι η διοίκηση της επιχείρησης αύξησε τα τιμολόγια της έως 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αυτά δεν ακούστηκαν δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμη να διατυπώσει ένα πρακτικό και ρεαλιστικό λόγο.
Δεν μπορεί όμως να μη καταγραφεί η καταβαράθρωση των μετοχών των συστημικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μεταδίδουν ένα διαφορετικό μήνυμα σε σχέση με τις εισηγμένες κρατικές εταιρείες προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Δημοσιεύματα του ξένου τύπου επαναφέρουν στο προσκήνιο τα χειρότερα σενάρια για την πορεία της χώρας.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πραγματικά έχει μια ευκαιρία στα χέρια της να ανακουφίσει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Οι εξαγγελίες υπουργών με περιεχόμενο την αποκατάσταση των αδικιών είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτό ήταν άλλωστε και το αποτέλεσμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής.
Οι πολίτες λογικά ζητούν βελτίωση των συνθηκών και γι’ αυτό εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν το σύνθημα η …Ελπίδα Έρχεται.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ότι επιθυμεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μέσω του προγράμματος που ήδη υπάρχει στο τραπέζι αλλά θέλει να βάλλει τους δικούς του όρους.
Οι εταίροι μας - μέλη της Ε.Ε. έχουν μπει όμως σε ρόλο δανειστή και εμφανίζονται ως σκληροί τραπεζίτες βάζοντας τους γνωστούς όρους. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί με ρεαλισμό τις απαιτήσεις των δανειστών ή θα επιδιώξει να εισέλθει ως «παίχτης» στο γεωπολιτικό παιχνίδι που διαμορφώνεται με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Το βέβαιο είναι ότι σε όρους αγοράς και οικονομίας τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με τον πολιτικό χρόνο.

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης