Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στα 4 δισ. ευρώ ο τζίρος των λαθραίων τσιγάρων - Το κράτος με απώλειες έως 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Στα 4 δισ. ευρώ ο τζίρος των λαθραίων τσιγάρων - Το κράτος με απώλειες έως 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο
Το πάθος των καπνιστών δίνει φόρους ύψους 3,1 δισ. ευρώ  στα κρατικά ταμεία
Στα 4 δισ ευρώ το χρόνο υπολογίζεται τζίρος των λαθραίων τσιγάρων και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα.
Οι απώλειες εσόδων του κράτους ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ από τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων και του χύμα καπνού.
Η πολιτική αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Οι υπουργοί Οικονομικών από το 2010 μέχρι το 2104 ανέβασαν στα ύψη τους συντελεστές φορολόγησης με αποτέλεσμα οι καπνιστές να στραφούν σε πιο φθηνές λύσεις , οι οποίες όμως προσφέρθηκαν από την παράνομη αγορά.
Η διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από το 2009 μέχρι σήμερα. Όταν οι συντελεστές φορολόγησης ήταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το λαθρεμπόριο έτρεχε με ρυθμούς του 3%. Σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 23% και τείνει να «αγγίξει» το 25% , σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που πραγματοποιεί η εγχώρια καπνοβιομηχανία και εισαγωγικοί πολυεθνικοί όμιλοι.
Η αιτία του κακού ήταν και παραμένει οι επτά αυξήσεις του ΕΦΚ , του ΦΠΑ και του πάγιου φόρου.
Σήμερα το σύνολο των φόρων αντιπροσωπεύουν το 84% της λιανικής τιμής του ενός πακέτου τσιγάρων και στον καπνό «αγγίζει» το 90%.
Όταν η τελική τιμή του ενός πακέτου διαμορφώνεται στα 4 ευρώ, το κράτος εισπράττει 3,44 ευρώ χωρίς να έχει διαθέσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ.
Τα υπόλοιπα 60 λεπτά του ευρώ πρέπει να κατανεμηθούν στη βιομηχανία ή στην εισαγωγική πολυεθνική εταιρεία και στον τελικό πωλητή που είναι το περίπτερο
Η Ελλάδα χάρη της γεωγραφικής θέσης έχει γίνει το κέντρο του διεθνούς λαθρεμπορίου τσιγάρων. Τα πλοία – χωρίς όνομα κινούνται σαν «φαντάσματα» στο Αιγαίο με στόχο να προσεγγίσουν απομακρυσμένες και απρόσιτες παραλίες για να ξεφορτώσουν το πολύτιμο φορτίο τους.
Το φαινόμενο του λαθρεμπορίου επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς χάρη στα κέρδη που αποκομίζουν οι εγκληματικές οργανώσεις ενώ το κράτος εμφανίζεται ακόμη μια φορά αδύναμο καθώς δεν διαθέτει τα μέσα για τον περιορισμό της εγκληματικής δραστηριότητας.
Η υπέρ φορολόγηση των καπνικών προϊόντων έφερε και τη μείωση θέσεων εργασίας καθώς σημαντικός αριθμός περιπτέρων κατέβασε ρολά. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 περίπτερα έβαλαν λουκέτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξαιτίας της αύξησης της τιμής των τσιγάρων με αποτέλεσμα να μειωθεί το περιθώριο κέρδους.
Ο τζίρος ενός περιπτέρου προέρχονταν σε ποσοστό 60% από την πώληση καπνικών προϊόντων.

Παράνομα Τσιγάρα
Τρία είναι τα είδη των παράνομων καπνικών προϊόντων: Τα λαθραία-παραποιημένα τσιγάρα (Contraband & Counterfeit) που αντιγράφουν γνωστές μάρκες, β) τα Illicit Whites, τα τσιγάρα δηλαδή που παράγονται για παράνομη διακίνηση σε άλλες χώρες με δικές τους μάρκες, όπως Royal, Gold Mount, Είναι η βασική πτυχή του προβλήματος αφού αντιπροσωπεύουν το 70% των παράνομων τσιγάρων με κόστος που δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ το πακέτο και γ) ο παράνομος χύμα καπνός. Σύμφωνα με έκθεση της KPMG τα παράνομα τσιγάρα έφτασαν το 2013 στο 10,5% της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ από 11,1% το 2012 και η εκτίμηση για τους απολεσθέντες φόρους ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες πηγές παράνομων τσιγάρων προς την ΕΕ είναι η Λευκορωσία με 6,9 δισ. τσιγάρα, η Ρωσία με 3 δισ. τσιγάρα και η Αλγερία με 2,4 δισ. τσιγάρα.
Οι μεγαλύτερες πηγές παράνομων τσιγάρων εντός της ΕΕ είναι η Πολωνία με 5,5 δισ. τσιγάρα και η Τσεχία με 2,5 δισ. τσιγάρα.

«Στυλοβάτης» των κρατικών εσόδων τα προϊόντα καπνού
Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία. Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ από τα καπνικά προϊόντα διαμορφώθηκαν το 2014 στα 3,1 δισ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 7% των φορολογικών εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης