Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έως 20% πιο φθηνό το τιμολόγιο φυσικού αερίου για τη βιομηχανία και 12% για τα οικιακά τιμολόγια

Έως 20% πιο φθηνό το τιμολόγιο φυσικού αερίου για τη βιομηχανία και 12% για τα οικιακά τιμολόγια
Η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής Α.Ε. ανακοίνωσε ότι τα οικιακά τιμολόγια θα είναι χαμηλότερα κατά 12%
Με φθηνότερο τιμολόγιο παράγει πλέον η ενεργοβόρος εγχώρια βιομηχανία. Το φυσικό αέριο κοστίζει περίπου 20% φθηνότερα σε σχέση με το προηγούμενο μήνα χάρη στις αποφάσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ κ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος να σημειωθεί σχεδιάζει νέο γύρο μειώσεων στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρότερες παραγωγικές μονάδες.
Η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής Α.Ε. ανακοίνωσε ότι τα οικιακά τιμολόγια θα είναι χαμηλότερα κατά 12%.
Στέλεχος της βιομηχανίας υποστηρίζει ότι το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει το 45% του συνολικού κόστους.
Η μείωση του είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς η εγχώρια παραγωγική διαδικασία γίνεται πιο ανταγωνιστική.
Τόνισε ότι η βιομηχανία επιθυμεί περιβάλλον φιλικό για να αποδώσει και να αποκτήσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή η βιομηχανία ελπίζει σε άνοδο των οικονομικών μεγεθών τη φετινή χρονιά παρότι η χώρα κρέμεται σε μια κλωστή χάρη στη επικείμενη συμφωνία.
Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP τη χρονιά που πέρασε o τομέας της βιομηχανίας εμφάνισε τις δυσμενέστερες επιδόσεις σε σχέση με τους όλους τους άλλους τομείς, αφού ήταν ο μόνος στον οποίο συνεχίστηκε η πτώση των πωλήσεων και ο μόνος που παρουσίασε ζημιογόνα αποτελέσματα το τελευταίο έτος.
Από τα συγκεντρωτικά αποτελεσμάτων 272 βιομηχανικών και μεταποιητικών εταιρειών του δείγματος, προκύπτει μείωση των πωλήσεων κατά 2,01% που διαμορφώθηκε σε 22,4 δισ. ευρώ το 2014.
Παράλληλα, η αδυναμία συμπίεσης του κόστους στον απαιτούμενο βαθμό επέφερε τη συρρίκνωση των αντίστοιχων μικτών κερδών (-12,4%).
Το γεγονός αυτό οδήγησε και πάλι σε καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος, ενώ παρέμεινε ζημιογόνο το τελικό καθαρό αποτέλεσμα, με μόνη διαφορά την υποχώρηση των ζημιών κατά 26,2% στα 402,1 εκατ. ευρώ το 2014.
Τα κέρδη EBITDA του τομέα ήταν αυξημένα κατά 4,8% το 2014 έναντι του προηγουμένου έτους.
Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένη βιομηχανία με υψηλές ζημίες, που καθόρισαν και το τελικό αποτέλεσμα του τομέα.
Εάν η εν λόγω εταιρεία και μόνο εξαιρεθεί από το δείγμα, τότε το τελικό αποτέλεσμα του τομέα μετατρέπεται σε θετικό στην τελευταία χρήση Όσον αφορά τη νεξέλιξη ορισμένων βασικών μεγεθών του ισολογισμού, παρατηρείται διεύρυνση (κατά 3,2%) της αξίας του συνόλου ενεργητικού το 2014, προερχόμενη αποκλειστικά από την έντονη αύξηση των διαθεσίμων, ενώ όλα τα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού σημείωσαν υποχώρηση.
Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες του τομέα της βιομηχανίας, οι δείκτες της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και του περιθωρίου καθαρού κέρδους παρέμειναν αρνητικοί το 2014, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους επιδεινώθηκε και διαμορφώθηκε σε 3,76% (η χαμηλή τιμή του δείκτη διαμορφώνεται από το συγκεκριμένο δείγμα εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς, ενώ διαχρονικά σε σημαντικά μεγαλύτερο πλήθος εταιρειών ο τομέας καταγράφει εμφανώς υψηλότερο δείκτη – κυμαινόμενο σε διψήφιο ποσοστό).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης