Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κατάχρηση της δημοκρατίας, ο ακτιβισμός αντικαπιταλιστικής αντίστασης και η αιχμαλωσία μιας χώρας

Η κατάχρηση της δημοκρατίας, ο ακτιβισμός αντικαπιταλιστικής αντίστασης και η αιχμαλωσία μιας χώρας
Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση πλήρους... απασχόλησης – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κυβερνήσει - O κ. Τσίπρας να βάλει προτεραιότητες
«Σήμερα απέλυσα τέσσερα άτομα. Τέσσερις πολύτιμους συνεργάτες δεκαετίας και πάνω. Που παρήγαγαν και άξιζαν το ψωμί που τρώγανε. Οικογενειάρχες. Από μένα, μόνο κατάρες εγκληματίες».
Η σκληρή ομολογία – παραδοχή, μικρομεσαίου επιχειρηματία, όσο… κυνική ή μελοδραματική αν φαντάζει, είναι μόνο μια πολύ μικρή… κουκίδα, ένας κόκκος άμμου μέσα στον ωκεανό και στο τσουνάμι της ανεργίας που λόγω των capital controls «φουσκώνει».
Η χώρα, με καταστραμμένη οικονομία, με «στεγνωμένη» ρευστότητα, με την ανεργία να καλπάζει, τις τράπεζες σε υπολειτουργία εν μέσω capital controls και το χρηματιστήριο κλειστό, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πρόσφατα, ο κίνδυνος καθόλου δεν έχει ξεπεραστεί.
Η Ελλάδα παραμένει στο… αέρα χρηματοδοτικά και η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» τις εξελίξεις. Η κοινωνία έχει ανάγκη διακυβέρνησης και μάλιστα με πολύ εμπροσθοβαρές, «επιθετικό και δυναμικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγαλύτερος συνασπισμός από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, έχει μπει για τα καλά σε εσωστρέφεια, που νομοτελειακά όμως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της (…μη) διακυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας «παλεύει» να κρατήσει τις ισορροπίες εν μέσω συμπληγάδων.
Η χώρα, είναι μπροστά σε μεγάλα εθνικά στοιχήματα, τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ακόμη «παλεύουμε» με την 5η αξιολόγηση για τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το νέο μνημόνιο που θα δώσει κάποια «ασφάλεια» χρηματοδοτική ακόμη εκκρεμεί.
Την ίδια ώρα, οι απαράδεκτες και καταδικαστέες πρακτικές χρεοκοπίας συνεχίζονται. Η κυβέρνηση έβγαλε το συνταξιοδοτικό και το νομοσχέδιο για τους αγρότες από την ψήφιση της προηγούμενης εβδομάδας, δίνοντας το… στίγμα της νέας κοροϊδίας που συνεχίζει να παίζει με τους εταίρους.
Παράλληλα, το κρυφτούλι με το που θα μείνει η τρόικα ή το κουαρτέτο συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται οι γελοιότητες με το… ταμπού να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των εκπροσώπων των δανειστών στα υπουργεία.
Ο κ. Τσίπρας, την ώρα που θα έπρεπε να κάνει υπέρ μάχων αγώνα, μαζί με το επιτελείο του ώστε να σηκωθεί η οικονομία, να ελκυστούν επενδύσεις, να τα τακτοποιηθεί κατά το δυνατόν η τραπεζική λειτουργία και να ανοίξει ξανά το χρηματιστήριο, ασχολείται με τα εσωκομματικά!
Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολούν την κοινωνία, ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία πολέμου, σ’ αυτή τη συγκυρία χρεοκοπίας, όπου η χώρα είδε – μετά από δεκαετίες – το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου.
Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια. Απαιτείται να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επίτευξη μιας νέα μεγάλης συμφωνίας, απαραίτητης για τη σωτηρία της χώρας, ώστε η κοινωνία να ηρεμίσει και να δώσει προτεραιότητα στη (δύσκολη) καθημερινότητα.
Όσο οδυνηρή κι αν είναι η συμφωνία, είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η κοινωνία έχει εξαντληθεί, δεν έχει περιθώριο να «απορροφήσει» άλλους… ακτιβισμούς ενδοκομματικούς, άλλες καθυστερήσεις του τίποτα και του πουθενά.

Μια χώρα αιχμάλωτη των κομματικών αρχαιρεσιών και των ιδεοληψιών ενός κόμματος

Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη χώρα να παραμένει «αιχμάλωτη» των κομματικών αρχαιρεσιών του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που έχει κάνει… κατάχρηση των δυνατοτήτων της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Και λέμε κατάχρηση, διότι επί μια 5ετία δεν ψήφισε απολύτως τίποτα από τις αποφάσεις των τότε κυβερνώντων, δαιμονοποιώντας οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής, εκτρέφοντας το τέρας του λαϊκισμού που τώρα βρίσκει μπροστά του.
Παράλληλα, πριν εφτά μήνες προκάλεσε εκλογές τις οποίες κέρδισε, κατόπιν «διαπραγματεύτηκε» γκρεμίζοντας την ελληνική οικονομία, ενώ στις 5 Ιουλίου προκήρυξε το διχαστικό και απόλυτα ζημιογόνο για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα δημοψήφισμα!
Ένα κόμμα που έχει προκαλέσει λοιπόν όλη αυτή την καταστροφή δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να κάνει κατάχρηση της δημοκρατίας.
Η χώρα είναι μπροστά σε εφαρμογή πακέτου μέτρων 13,5 δισ. ευρώ, έχει δει εκροές τραπεζικών καταθέσεων 40 δισ. ευρώ το τελευταίο 6μηνο, έκλεισαν οι τράπεζες, πάμε για ύφεση 4%, ήτοι αφαίρεση εισοδήματος περί τα 7 δισ. συνολικά, έχουμε κλείσιμο χρηματιστηρίου, διαφυγόντες επενδύσεις και πολλά άλλα. Κανένας δεν πρέπει να είναι υπερήφανος για αυτή την πολιτική.

Κωλυσιεργούμε ακόμη να «τρέξουμε» τις αλλαγές

Παραμένουμε εντελώς αναξιόπιστοι και παρά την… αιματηρή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 12-13 Ιουλίου, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες ήδη έχουμε παραβιάσει αρκετούς από τους όρους της! Δεν ψηφίσαμε την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων παρ’ ότι είναι ένα από τα πλέον… αυτονόητα για μια πτωχευμένη χώρα που δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Δεν έχουμε στείλει το προσχέδιο αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης δημοσίου τομέα, ούτε έχουμε κάνει τη διεύρυνση φορολογικής βάσης με απαλοιφή αδικαιολόγητων απαλλαγών ΦΠΑ και την υπόλοιπη μέριμνα για τα ειδικά φορολογικά προνόμια και απαλλαγές.
Με λίγα λόγια, πλην της ψήφισης στη Βουλή που ασφαλώς είναι ένα πρώτο βήμα, τίποτα άλλο δεν έχουμε κάνει και δείχνουμε ότι δεν… θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτά που υπογράψαμε. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δεν δικαιούμαστε τη συνέχιση οικονομικής στήριξης από τους εταίρους μας και εντελώς καταχρηστικά λάβαμε και την πρώτη δόση του δανείου γέφυρας. Προφανώς παραμένουμε εντελώς αναξιόπιστοι!
Την ώρα λοιπόν που ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δίνει όλη τη δυναμική του στο πως θα κλείσει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, ώστε να απομακρυνθεί περαιτέρω ο έντονα υπαρκτός και τώρα κίνδυνος του Grexit, αναγκάζεται να κάνει κομματικές αρχαιρεσίες.
Απολογείται και δικαιολογείται στα 30.000 μέλη του κόμματος, παραβλέποντας τα 11 εκατ. των Ελλήνων που εκ της θέσεως εκπροσωπεί!
Την ώρα που η τετράδα ήρθε στην Αθήνα για δουλειά, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για εσωκομματικό δημοψήφισμα και έκτακτο συνέδριο!
Παράλληλα, παραδέχεται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τη χώρα είναι υπαρκτός! Και δεν παίρνει την ευθύνη να βάλει προτεραιότητες!
Η χώρα παραμένει έρμαιο μιας "άρρωστης" πολιτικολογίας και ανθρώπων που δεν γνωρίζουν, μάλιστα αγνοούν εντελώς τις βασικές αρχές της οικονομικής λειτουργίας.
Η Ελλάδα «πάσχει» από ανεύθυνο πολιτικό προσωπικό και από προσωπικό που αποδεικνύεται – σε κάθε κρίσιμη χρονική συγκυρία – κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων των καιρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης