Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Και τώρα στα δύσκολα ο Τσίπρας - Αρχίζει η μνημονιακή διακυβέρνηση του

Και τώρα στα δύσκολα ο Τσίπρας - Αρχίζει η μνημονιακή διακυβέρνηση του
Ερωτηματικό αν η κυβέρνηση θα αντέξει … το μνημόνιο
Η ψήφος εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα σημάνει επί της ουσίας και την απαρχή της μνημονιακής διακυβέρνησης της.
Μιας διακυβέρνησης που όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ορίζοντα τετραετίας.
Χρονικός ορίζοντας πάντως που θα κριθεί από το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αντέξει εκεί που δεν άντεξαν όλες οι προηγούμενες από το 2010 και μετά.
Σε αυτήν την πορεία ο Τσίπρας δεν πρόκειται να έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, η οποία προειδοποιεί για πολύ σκληρή επίθεση, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «ανοχή τέλος».
Συνεπώς ο πρωθυπουργός βασίζεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και στους 155 βουλευτές του.
Και μπορεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι περισσότερο συμπαγής από ότι πριν μερικούς μήνες, αλλά η ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων του μνημονίου ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι μια απλή διαδικασία.
Ιδιαίτερα όταν πρέπει να ψηφιστούν νομοσχέδια για εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό.
Τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί, υλοποιηθεί και εφαρμοστεί μια σειρά από μέτρα προκειμένου μεταξύ άλλων να προχωρήσει τόσο η αποδέσμευση των δόσεων όσο και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του χρέους για να μην βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο Τσίπρας διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν.
Χρόνος για καθυστέρηση δεν υπάρχει, μια και πρέπει να «τρέξουν» άμεσα τα προαπαιτούμενα.
Τα περί παράλληλου προγράμματος και τα περί ισοδύναμων που λέει η κυβέρνηση δεν πείθουν (οι περισσότεροι μάλλον τα αντιμετωπίζουν όπως τις προεκλογικές εξαγγελίες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, δηλαδή και τα μισά να κάνει αυτά που λέει, καλά θα είναι.)
Η αντιπολίτευση, αν και στο περιθώριο, είναι αποφασισμένη να υψώσει τους τόνους και να «πετροβολά» την κυβέρνηση για να κερδίσει χαμένους πολιτικούς πόντους.
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση Τσίπρα αρχίζουν.
Μόνο που τώρα ο Τσίπρας δεν πρόκειται – τουλάχιστον σε αυτήν την κρίσιμη φάση – να  έρθει αντιμέτωπος με ανταρσίες και σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.
Μια και οι βουλευτές που εξελέγησαν με την πρόσφατη λαϊκή εντολή, έχουν γνώση του μνημονίου που πρόκειται να εφαρμοστεί και άρα δεν μπορούν να δηλώσουν έκπληξη, απογοήτευση ή δυσαρέσκεια.
Αλλά το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ασφυκτικά πιεστικό για την κυβέρνηση.
Πίεση που θα εντείνεται όσο εφαρμόζεται το μνημόνιο.
Εκεί θα κριθούν οι αντοχές των βουλευτών και της κυβέρνησης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης