Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μόνη στην ανηφόρα η κυβέρνηση, απέναντι η αντιπολίτευση - Ερωτηματικό η αντοχή των κυβερνητικών βουλευτών

Μόνη στην ανηφόρα η κυβέρνηση, απέναντι η αντιπολίτευση - Ερωτηματικό η αντοχή των κυβερνητικών βουλευτών
Ανοιχτοί δίαυλοι από Τσίπρα για μελλοντικές συνεργασίες...
Η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να αρχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ψήφος εμπιστοσύνης που στηρίχθηκε μόνο από τους 155 βουλευτές της.
Καθώς τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις.
Καθιστώντας σαφές αυτό που άλλωστε είχαν προαναγγείλει, ότι δηλαδή δεν έχουν καμία διάθεση ανοχής ή συναίνεσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Εν ολίγοις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι διεμήνυσαν πως θα ψηφίσουν όσα μέτρα θεωρούν απαραίτητα για το μέλλον της χώρας (π.χ. αποκρατικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων) και πως θα καταψηφίσουν αυτά που προβλέπουν την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
Στάση, αν μη τι άλλο αναμενόμενη, αν και εν μέρει υποκριτική.
Μια και τους δίνει το δικαίωμα να «κρυφτούν» από τα δύσκολα και τα επώδυνα μέτρα παρά το γεγονός ότι χωρίς την υλοποίηση αυτών, δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία.
Στρατηγική δικαιολογημένη για την πολιτική τους ύπαρξη (ιδιαίτερα ύστερα από την ήττα που υπέστησαν στις εκλογές) αλλά εξαιρετικά ανεύθυνη για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Ιδιαίτερα εφόσον η καταψήφιση ενός επώδυνου μέτρου δεν θα συνοδεύεται από μια αξιόπιστη πρόταση (που θα πείσει και τους Ευρωπαίους) για την εύρεση ισοδύναμων.
Και αν η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση αποφάσισε να περάσει στην αντίπερα όχθη και να αλλάξει πορεία πλεύσης, το ερώτημα είναι πώς θα πορευτούν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Δηλαδή αν θα αντέξει η κυβέρνηση της ισχνής πλειοψηφίας των 155 βουλευτών στην ψήφιση των μέτρων ή θα υπάρξουν διαρροές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την σταθερότητα της κυβέρνησης.
Στα θετικά της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει βουλευτής από το ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ που να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με τους εταίρους της.
Άρα θεωρείται απίθανο – τουλάχιστον το προσεχές διάστημα - να υπάρξει κάποια ανταρσία στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που μετέχουν της κυβέρνησης.
Πιθανότητα όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βάθος χρόνου και όσο θα παραμένει η ύφεση και θα πρέπει να «περάσουν» δύσκολα μέτρα για την κοινωνία.
Για αυτόν το λόγο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι (ενδεχομένως και με την Ένωση Κεντρώων).
Άλλωστε είναι τόσο ρευστό το πολιτικό τοπίο και τόσο μεγάλης σοβαρότητας το διακύβευμα για την χώρα, όπου όλα τα σενάρια στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό είναι ανοιχτά και πιθανά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης