Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο ΣΥΡΙΖΑ και στους 153 το βλέμμα… και η αγωνία Τσίπρα – Στόχος η εσωκομματική πειθαρχία

tags :
Στο ΣΥΡΙΖΑ και στους 153 το βλέμμα… και η αγωνία Τσίπρα – Στόχος η εσωκομματική πειθαρχία
Οι κυβερνητικοί βουλευτές κρίνουν και το μέλλον της κυβέρνησης
Τρία μόλις 24ωρα από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπου όπως αναμενόταν δεν υπήρξε καμία συναίνεση της αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό έργο ενόψει των τεράστιων εθνικών ζητημάτων που έπονται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφει την προσοχή του στο εσωτερικό του κόμματος του.
Στόχος του να διασφαλίσει ότι οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (συν οι 9 των ΑΝΕΛ) είναι προσανατολισμένοι στην πορεία της κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται για το ασφαλιστικό και το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσίπρας δεν αποκλείεται να επισημάνει –και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ότι όποιος διαφωνεί με το ασφαλιστικό ή με τα επικείμενα μέτρα, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει, να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, όπως συνέβη και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Διότι η οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν αφήνει περιθώρια για «δημιουργικές ασάφειες», αντιθέτως απαιτεί ξεκάθαρες τοποθετήσεις.
Σε αυτό το ξεκαθάρισμα ο Τσίπρας έχει με το μέρος δύο κύρια «όπλα».
Πρώτον κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ) δεν μπορεί να βγει και να πει ότι δεν γνώριζε τι ερχόταν, καθώς το πλαίσιο ήταν σαφές και καθορισμένο με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Άρα δεν υπήρξε ο παραμικρός αιφνιδιασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Δεύτερον, όσο μειώνεται η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης, τόσο πιο μεγάλο είναι το βάρος για τους εναπομείναντες βουλευτές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι τυχόν διαφοροποίηση τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης και την επιβεβαίωση της ρητορικής της αντιπολίτευσης περί «αριστερής παρένθεσης».
Επιπλέον, η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει στην αντεπίθεση με στόχο και πάλι τη συσπείρωση των βουλευτών της.
Σε αυτό το πλαίσιο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο περί οικουμενικής κυβέρνησης ενώ επιπλέον κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που φέρουν για τη σημερινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος σε δηλώσεις της έσπευσε χθες να στείλει το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης και ότι οι 153 προχωρούν συντεταγμένα, αλλά και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί.
Σενάριο που μάλλον αναφέρεται στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων, μια και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη.
Πέρα όμως από την όποια σεναριολογία περί συνεργασιών, είναι σαφές ότι τη δεδομένη στιγμή οι 153 είναι αυτοί που μόνοι τους θα τραβήξουν το κουπί και θα κληθούν να ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα.
Το εάν θα αντέξουν ή όχι και το εάν μαζί τους θα αντέξει και η κυβέρνηση, θα φανεί πολύ σύντομα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης