Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Καίνε» τον Τσίπρα εκλογές ή λύση από την παρούσα Βουλή – Μονόδρομος η πορεία μέχρι τέλους

«Καίνε» τον Τσίπρα εκλογές ή λύση από την παρούσα Βουλή – Μονόδρομος η πορεία μέχρι τέλους
Εκτός «πολιτικού κάδρου» τα περί οικουμενικής…
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (και σύσσωμοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ) αποκλείει κατηγορηματικά το σενάριο τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και της οικουμενικής κυβέρνησης.
Διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Π.Καμμένου, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί νέα προσφυγή στις κάλπες, εάν οι δανειστές επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις.
Τοποθέτηση που μάλλον λειτουργεί ως προειδοποίηση (άραγε προς ποιους;) παρά ως πιθανό πολιτικό σενάριο.
Διότι εκλογές δεν θέλει κανείς στην αντιπολίτευση.
Η ΝΔ, η οποία εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει τις εκλογές, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από την παρούσα Βουλή.
Την ίδια θέση εν πολλοίς συμμερίζονται ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με το τελευταίο να ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει μόνο μια κυβέρνηση σωτηρίας που θα αποτελείται από ικανούς πολιτικούς ενώ η Ένωση Κεντρώων εμμένει στην θέση για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο την αποκλείουν.
Από την έως σήμερα στάση των κομμάτων,  οικουμενική κυβέρνηση και εκλογές μάλλον θα πρέπει να βγουν από το κάδρο.
Αλλά για να αποκλειστεί το σενάριο των εκλογών, θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση από την παρούσα Βουλή.
Δεδομένου ότι οι 33 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ είναι εκτός οποιουδήποτε πολιτικού σχεδιασμού, το σενάριο της λύσης από την παρούσα Βουλή προϋποθέτει απαραιτήτως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς και ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι πρωθυπουργός.
Σενάριο που αν μη τι άλλο συνιστά πολιτική ήττα τόσο για τον ίδιο τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για εκείνους που στηρίζουν την κυβέρνηση του.
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει και πολλές εναλλακτικές.
Μάλλον δεν έχει καμία εναλλακτική.
Είναι μονόδρομος για αυτήν να προχωρήσει στην πορεία που έχει χαράξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει νέες υποχωρήσεις απέναντι στους δανειστές και νέες συγκρούσεις με την κοινωνία.
Άλλωστε ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί υπέρ της το δυσμενές κλίμα είναι να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Εάν οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης αντέξουν έως τότε στις πιέσεις της κοινωνίας μένει να φανεί.
Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι τα εναλλακτικά σενάρια είτε άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή είτε εκλογές θα είναι εξίσου επιζήμια για αυτούς, τουλάχιστον πολιτικά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης