Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση, σφίγγει τη θηλιά η αντιπολίτευση – Πόλωση για το prestige και όχι για την ουσία

Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση, σφίγγει τη θηλιά η αντιπολίτευση – Πόλωση για το prestige και όχι για την ουσία
Ανοιχτά όλα τα «καυτά» θέματα
Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση τόσο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές όσο και στο προσφυγικό είναι πραγματικά ασφυκτική.
Οι θεσμοί με την έλευση τους στην Ελλάδα εξέφρασαν μια σειρά από ενστάσεις ανατρέποντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το ασφαλιστικό, την ώρα που αντικρουόμενα παραμένουν τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη για το θέμα της συζήτησης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αρνητικά εξελίσσεται και το θέμα του προσφυγικού.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk έδινε τα συγχαρητήρια του για το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονταν αμείωτες και αυξητικές.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, η οποία αν συνεχιστεί θα επιβεβαιώσει τα χειρότερα σενάρια περί μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο hotspot.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν φαίνεται διατεθειμένη να υλοποιήσει μια κοινή, ευρωπαϊκή λύση αλλά «βολεύεται» σε κάθε είδους μονομερείς ενέργειες, οι οποίες φορτώνουν το ζήτημα στις «πλάτες» άλλων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα κορυφαία εθνικά θέματα, έχοντας να αντιμετωπίσει παράλληλα τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης.
Η οποία τις κρίσιμες αυτές ώρες επιλέγει τη στρατηγική της ρήξης, της επίθεσης και της πόλωσης για προφανείς λόγους.
Το επόμενο διάστημα θα είναι πραγματικά «κολασμένο».
Σε μια εβδομάδα (17-18 Μαρτίου) θα συνέλθει και πάλι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το προσφυγικό.
Παράλληλα εντός των επόμενων εβδομάδων η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να κλείσει και η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Άρα θα πρέπει όλα τα κρίσιμα ανοιχτά θέματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια, κοκ) να έχουν καταλήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να έχουν μορφοποιηθεί σε νομοσχέδια και να περάσουν από τη Βουλή.
Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι πολιτικές δυνάμεις – και κυρίως κυβέρνηση και ΝΔ - επιλέγουν αντί μιας μίνιμουμ συνεννόησης σε κορυφαία θέματα, την πόλωση και την αντιπαράθεση.
Μια και έτσι θεωρούν πως μπορούν να «συσπειρωθούν» και άρα να επιβιώσουν πολιτικά.
Το πώς θα εξελιχθεί η «κόντρα», πώς θα καταλήξει, ποιος θα βγει κερδισμένος και τι συνέπειες θα έχει για την χώρα θα φανεί πολύ σύντομα.
Μια και πλησιάζει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καθορίσουν οριστικά το πολιτικό σκηνικό.


Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης