Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όλη η αλήθεια για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Όλη η αλήθεια για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Το τελευταίο διάστημα έρχεται και επανέρχεται το θέμα της ρευστότητας  των τραπεζών στο επίκεντρο ωστόσο πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το «Bankingnews.gr» ήδη  από τις 26 Οκτωβρίου είχε αναδείξει το θέμα και παρουσιάσει αναλυτικά τις επιστολές που είχε στείλει η ΤτΕ για την ρευστότητα στις τράπεζες.

Το ερώτημα ήταν γιατί οι τράπεζες δανείζονται τόση ρευστότητα από την ΕΚΤ 35 με 40 δις ευρώ όταν οι ανάγκες τους είναι υποπολλαπλάσιες.
Οι τράπεζες συμμετείχαν στις δημοπρασίες της ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα με 1% και εν συνεχεία να αγοράσουν ομόλογα με 4,5% και 5%. Έτσι κερδοσκοπούσαν και επιτύγχαναν μεγάλα κέρδη.
Αυτό το συνειδητοποίησαν στην ΕΚΤ η οποία απορούσε με την στάση των ελληνικών τραπεζών.
Η ΤτΕ ζήτησε με επιστολές της αφενός να ενημερώσουν οι τράπεζες πότε θα επιστρέψουν την ρευστότητα που δανείσθηκαν από την ΕΚΤ αφετέρου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας με ίδια μέσα που σχεδιάζουν για το 2010.
Στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να συμπεριλαμβάνουν τόσο της λήξεις ομολογιακών τους εκδόσεων όσο και το γεγονός ότι το 2010 θα επιστρέψουν την  ρευστότητα στην ΕΚΤ.
Το «Bankningnews.gr» αναλυτικά παρουσίασε τις θέσεις των μεγάλων τραπεζών , πως δηλαδή η Εθνική θα επιστρέψει τα 10 δις ευρώ που άντλησε από την ΕΚΤ η Alpha 9 δις ευρώ , η Eurobank 5 δις ευρώ (ήταν 10 δις και μειώθηκαν) η Πειραιώς περίπου 5 με 6 δις, η ΑΤΕ 2 δις ευρώ κ.α.




Οι τράπεζες έχουν σχέδιο.



Οι τράπεζες μέσω των απαντητικών επιστολών τους ενημερώνουν την ΤτΕ , επισημαίνοντας τα εξής : 
Η Εθνική θα κινηθεί με τους εξής τρόπους ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από την ΕΚΤ.
Θα εκδώσει καλυμμένη ομολογία 1,5 δις ευρώ. Ήδη έχει εκδώσει πρόσφατα καλυμμένη ομολογία 1,5 δις ευρώ.
Θα προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων ενώ τα ομόλογα που διαθέτει θα τα χρηματοδοτεί με περισσότερη ρευστότητα από την διατραπεζική. Με αυτό το πακέτο μέτρων εκτιμά ότι θα βρει ρευστότητα περίπου 5 δις ευρώ ενώ προφανώς μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή σχέση δανείων προς καταθέσεις.
Στην Εθνική δηλώνουν ότι μπορούν να μηδενίσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ πολύ άμεσα.
Η Alpha bank εμφανίζει μια έκθεση 9 δις ευρώ στην ΕΚΤ από 12 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2009.
Στόχος είναι μέχρι τα μέσα του 2010 να έχει μειώσει τα 9 δις ευρώ στα μισά περίπου 4 με 4,5 δις ευρώ. Θα το πετύχει μέσω καλυμμένης ομολογίας που σχεδιάζει ύψους 1 με 1,5 δις ευρώ αλλά και έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου.


Η Eurobank αποστέλλει στην ΤτΕ απαντήσεις όχι μόνο για την ρευστότητα αλλά συνολικά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς το 2010 με αναφορές στον στόχο δανείων καταθέσεων αλλά και των αναγκών από τις χρηματαγορές.
Στην Eurobank υποστηρίζουν ότι έχουν μειώσει από 10 δις ευρώ μέγιστης έκθεσης στα 5 δις ευρώ την ρευστότητα που κατέχουν μέσω ΕΚΤ.
Η τάση μείωσης θα συνεχισθεί μέσω εκδόσεων που προγραμματίζονται από την τράπεζα ομολογιακών δανείων.
Παράλληλα θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της καταθετικής βάσης και γενικότερα στην ενίσχυση τη ρευστότητας με ίδια μέσα.
Στο επιτελείο της Eurobank θεωρούν ότι η αυτονομία της τράπεζας έχει αυξηθεί σημαντικά όσον αφορά την ρευστότητα.
Επίσης δεν αποκλείεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε νέα υβριδική έκδοση 200 εκατ ευρώ για να ενισχύσει τα κεφάλαια.
Η ΑΤΕ κατείχε περίπου το 5% της ρευστότητας που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ δηλαδή 2 δις ευρώ.
Πέραν των καταθέσεων η τράπεζα ετοίμασε πρόγραμμα Euro MTNs για να εκδίδει κοινά ομολογιακά δάνεια και καλυμμένες ομολογίες για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ θεωρείται μονόδρομος για την ΑΤΕ.



Γιατί αντέδρασε αρνητικά η αγορά



Η αγορά εκτιμά και λανθασμένα ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό δεν ισχύει.
Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ οι τράπεζες είχαν αντλήσει 7 δις ενώ στην πρώτη που είχε διενεργηθεί στις 28 Ιουνίου 23 δις ευρώ.
H αγορά επίσης λανθασμένα θεώρησε ότι η ΤτΕ θα θέσει βέτο στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Όταν  όμως οι τράπεζες τονίζουν ότι θα επιστρέψουν το 50% της ρευστότητας που έχουν δανεισθεί στην ΕΚΤ είναι προφανές ότι δεν θα πάνε να δανεισθούν εκ νέου από την ΕΚΤ.
Όμως είναι ορθό το επιχείρημα της αγοράς ότι αφού οι τράπεζες θα επιστρέψουν το 50% της ρευστότητας που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο δεν θα αγοράζουν με την ίδια ένταση ομόλογα;
Το επιχείρημα αυτό είναι μερικώς αληθινό.
Οι τράπεζες με λιγότερη φθηνή ρευστότητα θα αγοράζουν λιγότερα ομόλογα.
Όμως οι τράπεζες έχουν πωλήσει 13 μ,ε14 δις ευρώ ομόλογα εσχάτως ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και να τα αγοράσουν το 2010 σε καλύτερες τιμές.
Οι τράπεζες απλά θα κερδοσκοπούν λιγότερο άρα θα βγάζουν λιγότερα κέρδη και για τον λόγο αυτό η αγορά αντέδρασε αρνητικά πιέζοντας τις τραπεζικές μετοχές.



Πέτρος Λεωτσάκος

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης