Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι δύο αβεβαιότητες, το κρίσιμο ερώτημα και οι τρεις παραδοχές – Η νέα πρόκληση του Τσίπρα

Οι δύο αβεβαιότητες, το κρίσιμο ερώτημα και οι τρεις παραδοχές – Η νέα πρόκληση του Τσίπρα
Το κλείσιμο της συμφωνίας δρομολογεί και πολιτικές εξελίξεις
Κύριος στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.
Αν και από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι το αργότερο αύριο όλα θα έχουν τελειώσει, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η αισιοδοξία θα γίνει και πράξη.
Όπως επίσης και το τι μορφή θα πάρουν τελικά όλα αυτά τα μέτρα που συζητούν κυβέρνηση και δανειστές.
Μια και έπονται περαιτέρω καθοριστικής σημασίας επαφές στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ αλλά και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Πέρα όμως από τις δύο αυτές αβεβαιότητες – το εάν και πότε θα κλείσει η συμφωνία και τι ακριβώς μέτρα θα περιλαμβάνει -, υπάρχει και ένα ερώτημα.
Το κατά πόσο δηλαδή είναι πραγματικά διατεθειμένοι οι 153 βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα αυτά στη Βουλή.
Το πιθανότερο είναι ότι κανείς από τους 153 δεν θα κάνει πίσω την παρούσα φάση, παρά την πίεση και τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, προκειμένου να μην πάρει πάνω του το βάρος ότι έριξε την κυβέρνηση.
Άρα τα μέτρα θα περάσουν, καθώς είναι η μόνη πορεία που μπορεί να προσδώσει χαρακτηριστικά σταθερότητας όχι μόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και στην ίδια την οικονομία και την χώρα.
Αλλά κάπου εδώ αρχίζουν και οι βεβαιότητες.
Πρώτη βεβαιότητα είναι ότι η εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας θα εντείνει τη δυσαρέσκεια αρκετών υπουργών και στελεχών στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις επιλογές της (βλέπε ΟΛΠ και αντιδράσεις Δρίτσα).
Δεύτερη βεβαιότητα είναι ότι με το πέρας των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα αλλάξει.
Τρίτη βεβαιότητα είναι ότι η εφαρμογή των μέτρων θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς όσο οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν τον βαρύ λογαριασμό, τόσο θα αυξάνεται και η πολιτική φθορά της.
Οι τρεις αυτές παραδοχές φέρνουν άμεσα πολιτικές εξελίξεις.
Ο Αλ.Τσίπρας καλείται να αναδιατάξει το κυβερνητικό του σχήμα λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ισορροπίες στο κόμμα του όσο και την ανάγκη η κυβέρνηση να τρέξει γρήγορα, χωρίς πισωγυρίσματα και άλλες καθυστερήσεις τα συμφωνηθέντα.
Αυτήν την φορά όμως χρειάζεται οργάνωση και σχέδιο αλλά και κυβερνητικά στελέχη αποφασισμένα να τρέξουν με σαφή βηματισμό και όχι να εθελοτυφλούν.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει μπροστά από τις εξελίξεις, να διαμορφώσει την ατζέντα της και να προλάβει τα χειρότερα τόσο για τον τόπο και τους πολίτες του όσο και για την ίδια.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης