Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Συμφωνία με διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος ψάχνει ο Τσίπρας – Όλα για όλα έως το τέλος Απριλίου

Συμφωνία με διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος ψάχνει ο Τσίπρας – Όλα για όλα έως το τέλος Απριλίου
Βασικός στόχος να κλείσει η αξιολόγηση εντός των επόμενων εβδομάδων
Το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου εξελίσσεται σε μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους της δεύτερης διακυβέρνησης Τσίπρα.
Μια και θα πρέπει από τη μια να έχουν κλείσει έως το τέλος του μήνα η συμφωνία και η αξιολόγηση και από την άλλη να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε τα συμφωνηθέντα να μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.
Υπό αυτό το σκεπτικό ορθά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αρχίσει έναν κύκλο επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Μέλημα του δεν είναι να στήσει ένα ακόμα σκηνικό ρήξης με τους δανειστές.
Αντιθέτως επιθυμεί να υπερβεί τα αδιέξοδα που καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να αποφύγει να «σέρνεται» το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο – σημειωτέον όλοι στα λόγια – επιθυμούν το συντομότερο δυνατό.
Άρα επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (και σε αυτό συνηγορεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό).
Αλλά εδώ μπαίνει και η πολιτική παράμετρος.
Δηλαδή η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει κατά τέτοιο τρόπο που θα του προσφέρει επιχειρήματα προκειμένου να πείσει τους 153 βουλευτές του να ψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή.
Οι τελευταίες τοποθετήσεις από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι κινούνται συντεταγμένα σε μια σκληρή γραμμή.
Η οποία επιπλέον μοιάζει να αφήνει σε δεύτερη θέση το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Ενδεχόμενο, που εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση.
Μια και πάνω σε αυτό, δηλαδή στην ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση είχε ποντάρει πολιτικά και επικοινωνιακά σε μεγάλο βαθμό αφενός για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και αφετέρου για να αρχίσει να οικοδομεί την επόμενη ημέρα και να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα.
Εάν το θέμα του χρέους παραπεμφθεί για αργότερα, η κυβέρνηση θα μείνει χωρίς πειστικό αφήγημα την ώρα που θα πρέπει να νομοθετήσει για ένα νέο πακέτο σκληρών και επώδυνων μέτρων.
Σε περίπτωση που τα γεγονότα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει ουσιαστικά αποτύχει στις διαπραγματεύσεις.
Και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον, όπου οι πιέσεις που θα της ασκούνται θα επιταχύνουν με γεωμετρικό τρόπο την φθορά της.
Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις.
Και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τα καταφέρει, μια και η δεδομένη συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή.
Κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά αποσταθεροποιημένη όσο είναι σε έξαρση η προσφυγική κρίση και συντόμως η Μ. Βρετανία καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης