Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θέλουν πραγματικά τις εκλογές; - Μένει από «χαρτιά» ο Τσίπρας, κάνει το comeback ο Μητσοτάκης

Θέλουν πραγματικά τις εκλογές; - Μένει από «χαρτιά» ο Τσίπρας, κάνει το comeback ο Μητσοτάκης
Πιο ευνοϊκή από ποτέ η συγκυρία για τον πρόεδρο της ΝΔ
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν σηκώσει το τελευταίο διάστημα τους τόνους σε σημείο που ευθέως παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο.
Φαίνεται από το επαναλαμβανόμενο και μόνιμο πλέον αίτημα της ΝΔ για άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να φύγει η σημερινή «καταστροφική» κυβέρνηση.
Σιγοψιθυρίζεται από «συμβούλους» της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό «πλήγμα» από την ψήφιση ενός ακόμα πακέτου με σκληρά μέτρα, αν και το Μαξίμου διαμηνύει πως είναι «όνειρα θερινής νυκτός» τα περί πρόωρων εκλογών.
Οι υψηλοί τόνοι εξυπηρετούν και τους δύο στη μάχη της εξουσίας.
Ο Τσίπρας «ποντάρει» στην όξυνση με απώτερο στόχο να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική και κυβερνητική του ομάδα ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή.
Το απέδειξε τόσο με τη στάση του απέναντι στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγορεί για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και με την τοποθέτηση του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, όπου «έπαιξε» και πάλι το χαρτί της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ο Μητσοτάκης παίζει ανοιχτά το «χαρτί» των εκλογών προκειμένου αφενός να συντηρήσει την ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα και αφετέρου να καταστήσει σαφή την κυριαρχία του στο εσωτερικό του κόμματος του ενόψει του συνεδρίου.
Και με το αίτημα για εκλογές φαίνεται να το επιτυγχάνει.
Πριν περίπου τρεις μήνες πήρε τη ΝΔ ένα βήμα από την «πολιτική εξαφάνιση» και σήμερα – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – έχει καταφέρει να την επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο.
Η ΝΔ (σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24) προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, με 18 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης ενώ ο κ.Μητσοτάκης προηγείται του Τσίπρα και στο ερώτημα του ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Ωστόσο, εκεί που δικαιώνεται περισσότερο είναι – σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση - ότι πλέον οι περισσότεροι πολίτες (47%) τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες (έναντι 32% που επιθυμεί την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης), προοπτική την οποία μόνο η ΝΔ στηρίζει.
Το ερώτημα όμως είναι εάν πραγματικά ο κ.Μητσοτάκης θέλει τις πρόωρες εκλογές.
Η κοινή λογική λέει πως «όχι», κυρίως διότι δεν τον συμφέρει – τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή – πολιτικά.
Δεν έχει κανέναν λόγο να πράξει ότι έκανε ο Τσίπρας το Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή να βιαστεί και να βρεθεί να διαχειριστεί μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση τόσο στην οικονομία όσο και στο προσφυγικό.
Αντιθέτως, μπορεί να περιμένει, να αφήσει την κυβέρνηση να φθείρεται και παράλληλα να οικοδομεί τόσο την ανασυγκρότηση της ΝΔ όσο και την αποκατάσταση της επαφής του κόμματος με τα κοινωνικά στρώματα.
Όλα μοιάζουν να είναι με το μέρος του, την ώρα που ο Τσίπρας απεύχεται τις εκλογές και ποντάρει στο μόνο που του έχει απομείνει, δηλαδή στον χρόνο και στην αλλαγή του κλίματος μέσα από τη βελτίωση της οικονομίας.
Χαρτί που για να αποδώσει, «απαιτεί» να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης