Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Παίζει με τη φωτιά» η Merkel - Θα σημάνει η συμμαχία με τον Erdogan το τέλος της πολιτικής της κυριαρχίας;

tags :
«Παίζει με τη φωτιά» η Merkel - Θα σημάνει η συμμαχία με τον Erdogan το τέλος της πολιτικής της κυριαρχίας;
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την οργή των Γερμανών ήταν η απόφαση της καγκελαρίου να επιτρέψει στους εισαγγελείς τη δίωξη του γερμανού κωμικού Jan Böhmermann, υποκύπτοντας στην απαίτηση Erdogan
Σέρνει ο Erdogan τη Merkel από τη μύτη;
Βαριά κατηγορία για τη σιδηρά καγκελάριο της Γερμανίας, ωστόσο τα γεγονότα- υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης- δείχνουν ότι η Angela Merkel δεν χαλάει χατίρι στον Σουλτάνο...
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την οργή των Γερμανών, ήταν η απόφαση Merkel να επιτρέψει στους εισαγγελείς τη δίωξη του γερμανού κωμικού Jan Böhmermann, υποκύπτοντας στην απαίτηση Erdogan, ο οποίος σατίρισε - με βαριές εκφράσεις - τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Emnid, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2016 από την εφημερίδα Bild am Sonntag, το 66% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην απόφαση της Merkel να επιτρέψει στους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη.
Το 22% εκτιμά πως έχει δίκιο ενώ 12% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Σημειώνεται ότι η άδεια της Merkel ήταν απαραίτητη, καθώς άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίζει αν θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις.
Η απόφαση Merkel έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, δεδομένης της επίθεσης που δέχεται η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία από την κυβέρνηση Erdogan, η οποία δρα με καθεστωτική νοοτροπία, καταπατώντας στοιχειώδη δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης.
Η προσφυγική κρίση έχει εγκλωβίσει την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη γερμανίδα καγκελάριο, γεγονός που την οδήγησε να συμμαχήσει με τον διάβολο, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των προσφύγων προς την Ε.Ε.
Μάλιστα το Σάββατο 23 Απριλίου, η Merkel θα επισκεφθεί και πάλι την Τουρκία, με τους Σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους να την πιέζουν να καταδικάσει τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης.
Η υποχωρητικότητα που επιδεικνύει η Merkel στις απαιτήσεις του Erdogan, έχουν επιφέρει πλήγμα στην εικόνα της, με τους πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς πολιτικής της κυριαρχίας σε Γερμανία και Ευρώπη.
Είναι γεγονός ότι η δημοτικότητα της Merkel υπέστη βαρύ πλήγμα λόγω της προσφυγικής κρίσης, ενώ η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.
Η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη για τη σιδηρά κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, η οποία δείχνει να χάνει την πυγμή της υπό το πρίσμα των πιέσεων που της ασκεί η Τουρκία.
Ωστόσο προς το παρόν, η παντοκρατορία της στη Γερμανία, δεν δείχνει να απειλείται.
Οι σοσιαλδημοκράτες καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά ακόμη και κάτω του 20%.
Το ανησυχητικό στοιχείο είναι η ενίσχυση του εθνικιστικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία», με τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να ξεπερνούν το 10%.
Την ίδια ώρα, αυτό που απασχολεί κυρίως τη Merkel είναι το εσωκομματικό μέτωπο, με τους σκληροπυρηνικούς επικριτές της εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, να περιμένουν στη γωνία για το επόμενο στραβοπάτημα.
Πάντως η Καγκελάριος έχει αποδειχθεί «πολύ σκληρή για να πεθάνει», καθώς τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη του 2015, περί παραίτησής και διαδοχής της από τον Wolfang Schaeuble, διαψεύστηκαν.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης