Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δυνατό το χαρτί της Eurostat για τον Τσίπρα, άγνωστο αν θα καμφθεί η επιθετικότητα του ΔΝΤ

Δυνατό το χαρτί της Eurostat για τον Τσίπρα, άγνωστο αν θα καμφθεί η επιθετικότητα του ΔΝΤ
Μη διαχειρίσιμο πολιτικά το αίτημα για πρόσθετα μέτρα
Εφόσον σήμερα η Eurostat επιβεβαιώσει και επίσημα τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί αυξημένου πρωτογενούς πλεονάσματος σε σύγκριση με ότι είχε εκτιμηθεί και αναμενόταν, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει στα χέρια της ένα πραγματικά «δυνατό χαρτί».
Όχι μόνο για να κλείσει σύντομα τη συμφωνία και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Αλλά κυρίως για να αποτρέψει το αίτημα του ΔΝΤ για την ανάγκη να ληφθούν (και συνεπώς να νομοθετηθούν) τώρα νέα μέτρα ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια και τα στοιχεία αυτά θα αποτελούν ένα ακόμα «χτύπημα» στο ΔΝΤ για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων και των εκτιμήσεων του.
Εξέλιξη που είναι ικανή αν όχι να αποσύρει, τουλάχιστον να «εξουδετερώσει» ουσιαστικά και ηθικά την επιθετικότητα του ΔΝΤ για την ανάγκη να νομοθετηθούν από τώρα τα πρόσθετα μέτρα.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα θα καταφέρει να περάσει έναν πραγματικό σκόπελο, μια και σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αντιμέτωπη με μια πολιτική εξέλιξη που δύσκολα θα μπορούσε να τη διαχειριστεί.
Άλλωστε η θέση της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να δεσμευτεί για λήψη νέων μέτρων, εφόσον το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, είναι ρεαλιστική και κυρίως λογική.
Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που τα νούμερα βγαίνουν, και μάλιστα πηγαίνουν καλύτερα από ότι είχε νωρίτερα εκτιμηθεί, δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν άλλα περαιτέρω επώδυνα μέτρα που κάθε άλλο παρά θετικά λειτουργούν στην οικονομία και στην κοινωνία, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι δανειστές.
Υπό αυτά τα δεδομένα – και εφόσον τηρηθεί η γραμμή της λογικής -, η χειρότερη εξέλιξη θα ήταν οι δανειστές να επιμείνουν σε έναν κατάλογο με συγκεκριμένα μέτρα, από τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει τα μέτρα που θα λάβει εφόσον δεν πιάσει το στόχο για το 2018.
Αλλά και αυτό είναι πολιτικά διαχειρίσιμο, μια και δεν ανατρέπεται ο ήδη υπάρχων σχεδιασμός για την ψήφιση των μέτρων των 5,4 δις ευρώ, για τα οποία άλλωστε έχουν πειστεί οι 153 της κυβέρνησης.
Είναι ίσως η πρώτη φορά (εφόσον επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο για την Eurostat) που επίσημα στατιστικά στοιχεία από την ΕΕ δίνουν βάση στα πολιτικά επιχειρήματα Τσίπρα απέναντι στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.
Συνεπώς, φαίνεται πως ένα ακόμα εμπόδιο στο δρόμο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ξεπερνιέται.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης