Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα τέσσερα 24ωρα που κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα – Στο τραπέζι … και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Τα τέσσερα 24ωρα που κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα – Στο τραπέζι … και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Kυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν εντός των επόμενων τριών κρίσιμων 24ωρων να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα
Λιγότερα από τέσσερα 24ωρα έχει μπροστά της η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου αφενός να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές και αφετέρου να πείσει τους βουλευτές της αλλά και την κοινωνία ότι δεν έχει συμφωνήσει σε ένα τέταρτο μνημόνιο.
Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη λύση που θα βρεθεί αναφορικά με την εφαρμογή του «πακέτου» των προληπτικών μέτρων των 3,6 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.
Είναι προφανές ότι εάν τελικά η κυβέρνηση αναγκαστεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων το πακέτο αυτό των έκτακτων μέτρων, δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί πολιτικά.
Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτώντας πως τη «λύση» θα πρέπει να τη δώσει είτε η παρούσα Βουλή είτε οι πρόωρες εκλογές.
Τη «λύση» όμως αυτή δεν την προκρίνουν οι δανειστές, οι οποίοι δεν θέλουν ένα ακόμα «καυτό» ελληνικό καλοκαίρι με αναζωπύρωση της κρίσης χρέους και νέα πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ενόψει του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία για το εάν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν εντός των επόμενων τριών κρίσιμων 24ωρων να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.
Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δέσμευσης, ο οποίος θα επεμβαίνει για να καλύψει τυχόν αποκλίσεις από το στόχο.
Ήδη μάλιστα αναφέρεται η περίπτωση της Γερμανίας, όπου εφαρμόζεται ένας μηχανισμός κάθε φορά που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, «κόβοντας» από όλους τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.
Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αυτό το συμβιβασμό, η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές της ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Την αναγκαιότητα ψήφισης των νέων, επώδυνων μέτρων των 5,4 δις ευρώ θα τη συνδέσει με τη λήξη της αβεβαιότητας, την αποτροπή των χειρότερων και την αποδέσμευση αρκετών δις για την ώθηση της οικονομίας.
Όμως, ακόμα και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, τα προβλήματα για την κυβέρνηση Τσίπρα θα παραμένουν.
Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους (η Ιθάκη της κυβέρνησης κατά πολλούς υπουργούς) παραπέμπεται για το μέλλον ενώ ασαφές είναι τι μέτρα θα περιλαμβάνει αυτός ο νέος «μηχανισμός εξισορρόπησης» καθώς και το πώς, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιείται.
Ακόμα και αν η κυβέρνηση ξεπεράσει και το «σκόπελο» των έκτακτων μέτρων και κλείσει την αξιολόγηση, οι δυσκολίες δεν πρόκειται να εκλείψουν.
Η εφαρμογή των μέτρων θα επιτείνει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας και την φθορά της κυβέρνησης.
Η πειθώ του Τσίπρα μοιάζει να στερεύει, τη στιγμή που και το μέχρι πρότινος πιο δυνατό «χαρτί» του, η κοινωνία φαίνεται να τον εγκαταλείπει οριστικά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης