Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κόψτε δαπάνες και μειώστε τη φορολογία - Τι κάνουν οι εταιρείες για να γλιτώσουν από την εφορία

tags :
Κόψτε δαπάνες και μειώστε τη φορολογία - Τι κάνουν οι εταιρείες για να γλιτώσουν από την εφορία
Αρκετές επιχειρήσεις προσανατολίζονται στην επιστροφή κεφαλαίου έτσι ώστε να αποφύγουν το νέο υψηλό φορολογικό συντελεστή
«Αμυντικό σύστημα» ενάντια της νέας φοροκαταιγίδας φτιάχνουν οι επιχειρήσεις στη προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την εφορία η οποία πλέον συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης από συνέταιρος που ήταν μέχρι πρόσφατα.
Αναλυτές που παρακολουθούν τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτιμούν ότι κάνουν ότι είναι εφικτό να προστατευθούν από τη φορολογική λαίλαπα.
Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2015 για 199 εισηγμένες εταιρείες οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.
Τα λειτουργικά κέρδη τους διαμορφώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ, δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε κέρδη για τις 81 επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 118 το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο.
Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν ζημιογόνο για το σύνολο των εισηγμένων.
Τα κέρδη μετά φόρους έκαναν φτερά και διαμορφώθηκε στα 7,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής.
Το επόμενο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μόλις 25 εισηγμένες προτίθεται να δώσουν μέρισμα στους μετόχους.
Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 590 εκατ. ευρώ το οποίο να σημειωθεί είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση το ποσό των 717 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορολογικός συντελεστής για το μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15% από 10% που είναι σήμερα.
Αρκετές επιχειρήσεις προσανατολίζονται στην επιστροφή κεφαλαίου έτσι ώστε να αποφύγουν το νέο υψηλό φορολογικό συντελεστή.
Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλο το νομικό οπλοστάσιο που προσφέρεται για την αποφυγή κερδών μετά από φόρους.
Να σημειωθεί ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας όπως και η προκαταβολή φόρου υλοποιούνται μόνο όταν η εταιρεία παρουσιάσει κέρδη.
Στην χρηματιστηριακή αγορά όλοι κατανοούν ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά στην ...απόκρυψη των κερδών με συνέπεια οι επενδυτές και μέτοχοι να μη ελπίζουν σε ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ακόμη και στην περίπτωση να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση της χώρας με το κουαρτέτο.
Οι επενδυτές έρχονται μόνο όταν υπάρχει προσδοκία κερδοφορίας από τις εταιρείες είναι ο μόνος τρόπος δημιουργίας υπεραξίας για τους μετόχους σε άλλη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος για επενδύσεις σε κινητές αξίες.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στα λογιστήρια των εταιρειών είναι η προσπάθεια τους είναι να εμφανίσουν υψηλά λειτουργικά κέρδη στέλνοντας μήνυμα προς τους επενδυτές, οι οποίοι όμως προς έκπληξη τους διαπιστώνουν ότι τα κέρδη στη συνέχεια μετατρέπονται σε ζημιές.
Το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του διαπιστώνει ακόμη μια φορά μια μεγάλη υπεροχή των φόρων έναντι των δαπανών στη στάθμιση των δημοσιονομικών μέτρων.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ακόμα και πριν την περίοδο της κρίσης οι δημοσιονομικές προσαρμογές βασίζονταν κυρίως σε αυξήσεις φόρων που έφθαναν κατά μέσο όρο στο 60%.
Πάντως στη διεθνή βιβλιογραφία οι δημοσιονομικές προσαρμογές πρέπει να περιλαμβάνουν σε ποσοστό 70% περικοπές δαπανών και το 30% αυξήσεις των εσόδων να προέρχονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην αντίθετη περίπτωση που η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται περισσότερο στη φορολογία και λιγότερο στην περικοπή δαπανών οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ύφεσης.
Οι κυβερνήσεις των Μνημονίων προτιμούν τη λάθος συνταγή ανεβάζοντας στα ύψη τη φορολογία ενώ αποφεύγεται η περικοπή των δαπανών.

Nίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης