Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Και όμως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας ευνοεί τον Τσίπρα

Και όμως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας ευνοεί τον Τσίπρα
Χωρίς διαρροές θα περάσουν από τη Βουλή ασφαλιστικό, φορολογικό
Λίγα 24ωρα απομένουν έως το Eurogroup της 9/5 και ασφαλή συμπεράσματα για το που ακριβώς είμαστε και που πάμε, δεν μπορούν να εξαχθούν.
Άλλωστε όλοι έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς επισημαίνουν ότι παρά την πρόοδο, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη, αποτιμώντας θετικά τόσο την πορεία της διαπραγμάτευσης όσο και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Στα θετικά το Μαξίμου προσμετρά ότι μόνο το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων των 3,6 δις ευρώ, ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9/5 θα μπει και επίσημα το θέμα της ρύθμισης του χρέους ενώ υπογραμμίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» της έχουν τηρηθεί.
Πρόκειται για ένα «μείγμα» επιχειρημάτων, το οποίο αν και δεν είναι ικανό να φέρει το κλείσιμο της συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup – παραπέμποντας μάλλον για το Eurogroup της 24ης Μαΐου - είναι ωστόσο αρκετό για να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και να καταπραΰνει τα όποια «πάθη» και διαφοροποιήσεις.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, μια και τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό πρόκειται να ψηφιστούν την Κυριακή 8/5 στη Βουλή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ότι δηλαδή παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας και της αξιολόγησης και ότι παράλληλα μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, είναι προφανές ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα περάσουν με πλειοψηφία χωρίς κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, είναι ορθή.
Διότι δεν πρόκειται να βρεθεί ούτε ένας από τους 153 βουλευτές, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που να μην ψηφίσει υπέρ των δύο αυτών νομοσχεδίων.
Ακόμα και αν έχει σοβαρές ενστάσεις.
Αλλά και στο απίθανο σενάριο που κάποιος αποφασίσει να διαφοροποιηθεί, δεν έχει άλλη επιλογή από το παραιτηθεί από την έδρα του για να μην πάρει πάνω του όχι μόνο την πτώση της κυβέρνησης αλλά και τις ευρύτερες περιπέτειες για την χώρα.
Άρα εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τα δύο πιο δύσκολα νομοσχέδια της θητείας της χωρίς να υποστεί την παραμικρή απώλεια
Γεγονός που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια πολιτική επιτυχία του Τσίπρα, έστω και πρόσκαιρη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης