Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι περιμένει τώρα ο Τσίπρας – Στις καλένδες οι πρόωρες εκλογές, συμπαγής η κυβέρνηση

Τι περιμένει τώρα ο Τσίπρας – Στις καλένδες οι πρόωρες εκλογές, συμπαγής η κυβέρνηση
Μόνη της με τους 153 βουλευτές πορεύεται η κυβέρνηση
Η ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό – φορολογικό προσφέρεται για την εξαγωγή μερικών χρήσιμων συμπερασμάτων.
Παρά τα όσα σενάρια κυκλοφορούσαν για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για τη στάση του Π. Καμμένου αλλά και για τις ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα 153 «ναι» απέδειξαν ότι δεν τίθεται ζήτημα «βιωσιμότητας» της κυβέρνησης.
Αν και όλα τελικά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κλείσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και το τι θα συμβεί τελικά με τα προληπτικά μέτρα, είναι σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει από τυχόν απώλειες.
Γεγονός που με τη σειρά του επιτρέπει στο Μαξίμου να θεωρεί πως με την ίδια «ασφάλεια» θα περάσει και ό,τι άλλο χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις.
Είναι ξεκάθαρο πως Μαξίμου και 153 θεωρούν πως δεν έχουν άλλη πολιτική εναλλακτική πέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας και της αξιολόγησης.
Άρα και δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πορεύονται συντεταγμένα, τα σενάρια περί διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης «καίγονται», τουλάχιστον προς το παρόν.
Άλλωστε, τόσο ο Στ. Θεοδωράκης από το Ποτάμι όσο και η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικοί κατά της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του βέβαια ούτε ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε κάποια πόρτα ή χαραμάδα προς το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, αν και στις τοποθετήσεις του από το βήμα της Βουλής φρόντισε να εστιάσει τα πυρά του κυρίως κατά της ΝΔ.
Συνεπώς, η κυβέρνηση με τους 153 προχωρά μόνη στο δρόμο της υλοποίησης της συμφωνίας και στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Και όσο αντέξει.
Μια και εάν δεν υπάρξει κάποιο συνταρακτικό απρόοπτο, οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να απομακρύνονται.
Θεωρείται δεδομένο πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την εκταμίευση των δόσεων και με την είσοδο σε μια πιο ομαλή περίοδο, η πολιτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός, θα είναι να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει και στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί είναι που θα προσπαθήσει να βρει το νέο του πολιτικό αφήγημα, τη νέα του πολιτική ταυτότητα, το νέο του πολιτικό σχέδιο.
Είναι προφανές ότι ο κ.Τσίπρας «ποντάρει» στον χρόνο, στην θεωρία περί του «ελατηρίου» της οικονομίας.
Ευελπιστεί ότι οι καλύτερες ημέρες έπονται και ότι είναι δυνατό να αλλάξει προς το καλύτερο η ψυχολογία και η ζωή των πολιτών και άρα η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Προσδοκία που κάθε άλλο παρά υλοποιήσιμη ή εύκολη θα πρέπει να θεωρείται από τη στιγμή που ο λογαριασμός για τις τσέπες όλων όχι μόνο παραμένει ασφυκτικός αλλά και αυξάνει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης