Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φυγή προς τα εμπρός ψάχνει παρά τα βαρίδια ... και χωρίς αυταπάτες η κυβέρνηση Τσίπρα

Φυγή προς τα εμπρός ψάχνει παρά τα βαρίδια ... και χωρίς αυταπάτες η κυβέρνηση Τσίπρα
Θα πρέπει να περάσει νέα δύσκολα μέτρα τις επόμενες δύο εβδομάδες
Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Ικανοποίηση που βασίζεται κυρίως σε δύο δεδομένα.
Πρώτον ότι απέφυγε να νομοθετήσει από τώρα τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ και ότι πέρασε η πρόταση της για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.
Δεύτερον ότι διασφάλισε μια ρητή διαδικασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για δύο εξελίξεις με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση.
Αφενός διότι αποτρέπεται μια πολιτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές και αφετέρου διότι διαφαίνεται μια προοπτική για να ανασάνει η οικονομία.
Άρα κερδίζει πολύτιμο πολιτικό χρόνο και της δίνεται η ευκαιρία να αναδιατάξει τη στρατηγική της προσδοκώντας στις «καλύτερες ημέρες που έπονται».
Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση θα εστιάσει επικοινωνιακά (και ουσιαστικά) η κυβέρνηση, θέλοντας να βγάλει από το προσκήνιο το βαρύ λογαριασμό που έρχεται με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Και να ποντάρει στην επιστροφή στην ανάπτυξη και στην ανάταξη της οικονομίας.
Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα της.
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα (π.χ. ψήφιση νέων σκληρών μέτρων, κόκκινα δάνεια, μηχανισμός περικοπών), να έχει κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και να έχει πάρει την έγκριση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Εκπλήξεις και ανατροπές δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου δεν θα νιώθει «κυνηγημένη» από προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών.
Εισέρχεται σε μια περίοδο, όπου το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές μοιάζει αν μη τι άλλο εκτός πραγματικότητας, όπου τα σενάρια περί φυγής της κυβέρνησης καταρρέουν πανηγυρικά.
Αρχίζει δηλαδή για την κυβέρνηση μια περίοδος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα έχει την ευχέρεια των κινήσεων για να διαμορφώσει την πολιτική του (υπό τα δεδομένα ασφυκτικά πλαίσια) και να πράξει όσα κατά καιρούς έχει δεσμευτεί.
Πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του δεν έχουν πλέον αυταπάτες.
Μένει να φανεί πώς εννοεί ο κ.Τσίπρας αυτή την αποτίμηση της πραγματικότητας με ρεαλιστικούς όρους και κυρίως που αυτή θα καταλήξει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης