Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Σύνδεση εκπαίδευσης και απασχόλησης στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Σαββάκης (ΣΒΒΕ) στο bankingnews: Σύνδεση εκπαίδευσης και απασχόλησης στην εποχή της οικονομικής κρίσης
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιου Σαββάκη
Η σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό συγκεκριμένων επαγγελματικών ειδικοτήτων και εργαζόμενων με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία σύγχρονη επιδίωξη η οποία προσπαθεί να συνδυάσει αποτελεσματικά την ενίσχυση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας με την επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων ευημερίας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Το γεγονός αυτό αποκτά σήμερα ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι οι προοπτικές που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία εντός και εκτός εθνικών συνόρων, επιβάλλουν ένα νέο τρόπο προσέγγισης των λειτουργιών και των στόχων του συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Η αποτελεσματική προσαρμογή των επιχειρήσεων στις εξωτερικές, μεταβαλλόμενες συνθήκες, αποτελούν σήμερα μία από τις βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας τους. Παλαιότερα η πρωτοβουλία προσαρμογής και η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων αποτελούσε αποκλειστικά και μόνο έργο του επιχειρηματία, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων.
Σύμφωνα όμως με το νέο πνεύμα της επιχειρηματικότητας, η άποψη ότι η αλλαγή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Ο ρόλος του επιχειρηματία διευρύνεται σε ένα ευρύτερο σύνολο «ενδοεπιχειρησιακών» παραγόντων, μεταξύ των οποίων διακρίνεται η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στο σύνολο των εργαζόμενων που με τη τεχνογνωσία, τις ιδέες και τις απόψεις τους, δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για τη λήψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Στη χώρα μας η σχέση ανάμεσα στο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, υπήρξε ανέκαθεν ιδιαίτερα άτονη και μόλις τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται προσπάθειες εποικοδομητικής σύζευξης τους.
Παρόλο αυτά η μη αντιστοιχία ανάμεσα στο είδος των γνώσεων που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα και στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας διαρκώς μεγαλώνει, καθώς οι δεύτερες μεταβάλλονται ποσοτικά και ποιοτικά πολύ γρηγορότερα.
Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε μια νοοτροπία σύμφωνα με την οποία απώτερος στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η απόκτηση τίτλων από τους ενδιαφερόμενους.
Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα πολύπλοκο πλέγμα κατοχυρώσεων και κεκτημένων στην αγορά εργασίας με μοναδικό κριτήριο την κατοχή τίτλων σπουδών.
Η παραπάνω κατάσταση εγκλωβίζει κάθε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των διάφορων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όσο και μεταξύ των αποφοίτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη ποιοτική υποβάθμιση και απαξίωση.
Ο ΣΒΒΕ εκτιμά ότι για την αποτελεσματική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, απαιτείται η λήψη δυναμικών και άμεσων αποφάσεων που θα αποβλέπουν στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα της απασχόλησης ως πεδίου σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την πραγματοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών που αναμένει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.
Αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας και την τόνωση της προσφοράς εργασίας κρίνεται σκόπιμη η λήψη μέτρων ενίσχυσης της απασχολησιμότηταςτων εργαζομένων, μέσω της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τους, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των γνώσεων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.
Με την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών, ο ΣΒΒΕ αναμένει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ,σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και βελτίωση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης