Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η τελευταία εβδομάδα δοκιμασίας για την κυβέρνηση Τσίπρα – Οι τρεις στόχοι και το μεγάλο στοίχημα

Η τελευταία εβδομάδα δοκιμασίας για την κυβέρνηση Τσίπρα – Οι τρεις στόχοι και το μεγάλο στοίχημα
Εάν κλείσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση για πρώτη φορά θα λειτουργήσει σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας
Μια ακόμα καθοριστική εβδομάδα αρχίζει από αύριο για την κυβέρνηση.
Μια και εισάγεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 17 εναπομείναντα προαπαιτούμενα και τον περίφημο αυτόματο μηχανισμό περικοπών δαπανών, το οποίο θα τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια την προσεχή Κυριακή.
Την επομένη (Δευτέρα 23 Μαΐου) θα συνεδριάσει το Euro Working Group και την Τρίτη 24 Μαΐου θα συνέλθει το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση προσδοκά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να εγκριθεί η εκταμίευση των δόσεων έως και 11 δις ευρώ και να δοθούν οι πρώτες κατευθύνσεις για το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος.
Αναμφίβολα είναι η τελευταία μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Αν και θεωρείται δεδομένο ότι η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ θα της ασκήσει δριμεία κριτική και υψηλών τόνων επίθεση όσον αφορά το σκέλος των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δις ευρώ, εκτιμάται και σε αυτήν την ψηφοφορία ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή από τους 153.
Ακόμα και αν το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανείς δεν θα θελήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση στο παρά ένα δεδομένου ότι έχουν ψηφιστεί ασφαλιστικό – φορολογικό, ότι δρομολογείται το ζήτημα του χρέους και ότι με αυτά τα μέτρα κλείνει η συμφωνία.
Εφόσον η εβδομάδα κυλήσει ομαλά και βάσει των εκτιμήσεων του Μαξίμου, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί με την εξής πρωτόγνωρη για αυτήν κατάσταση από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δηλαδή να κυβερνήσει υπό συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Και όμως παρά τη σημαντική αυτή ανάσα, περιθώριο για χάσιμο χρόνου δεν υπάρχει.
Αντιθέτως, είναι η πλέον κρίσιμη χρονική στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βάλει τις βάσεις για να αναστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα.
Πρώτον, θα πρέπει να ανασυγκροτήσει το ίδιο του το κόμμα και να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε να το καταστήσει κόμμα εξουσίας.
Δεύτερον, θα πρέπει να ανασχηματίσει την κυβέρνηση του, κίνηση, η οποία φαίνεται πως θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο προσδιορίζεται για τις αρχές Ιουλίου.
Τρίτον και σημαντικότερο – και αυτό σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις του συνεδρίου – είναι να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα που να πείθει την κοινωνία και που να αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη σύγκρουση με τα έως σήμερα κακώς κείμενα και στην ανάληψη πρωτοβουλιών κατά της διαπλοκής και ενίσχυσης της διαφάνειας.
Πρόκειται για ζητήματα που «καίνε» την κοινωνία.
Πρόκειται για ένα πραγματικό «στοίχημα», τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν τον προσεχή Οκτώβριο, όταν και θα υπάρχει μια καλή εικόνα για το πώς πορεύεται και η οικονομία.
Τότε είναι που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο αυτές οι κινήσεις του Τσίπρα και της κυβέρνησης του θα έχουν αποδώσει ή όχι.
Τότε είναι που θα καταστεί σαφές εάν η κυβέρνηση Τσίπρα αντέχει να πάει μέχρι τέλους, παραπέμποντας στις καλένδες τα περί πρόωρων εκλογών και μεταφέροντας πλέον τα βαρίδια στην πλευρά του κ.Μητσοτάκη.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης