Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τις εκλογές στην ψήφιση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου – Αλλάζει στρατηγική ο Μητσοτάκης

Από τις εκλογές στην ψήφιση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου – Αλλάζει στρατηγική ο Μητσοτάκης
Αναγκαίο να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική πρόταση και καθαρό αφήγημα
Η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η ΝΔ.
Σε δηλώσεις του από το Παρίσι ο κ.Μητσοτάκης άφησε να φανεί ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει κάθε νέο φόρο και ότι θα στηρίξει (έστω και με «παρών») τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως και τα «κόκκινα» δάνεια.
Τοποθέτηση που δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από όλους στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει μόνη της να περάσει όλα αυτά τα μέτρα και πως η ΝΔ πρέπει να επιμείνει στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.
Ωστόσο, οι έως σήμερα εξελίξεις απέδειξαν ότι η σκληρή γραμμή που ακολούθησε η ΝΔ, με βασικό αίτημα την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές δεν απέδωσε.
Αποδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως το αίτημα αυτό δεν είχε «ζυγίσει» ορθά τις πολιτικές παραμέτρους στο σύνολο τους.
Η κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στην προσπάθεια της να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, οι βουλευτές της τη στήριξαν μέχρι τέλους ενώ και οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές πως δεν επιθυμούν μια ακόμα «καλοκαιρινή περιπέτεια» με την Ελλάδα..
Κάπως έτσι το αίτημα για πρόωρες εκλογές ξεπεράστηκε από τα ίδια τα γεγονότα.
Το αδιέξοδο το αντιλήφθηκε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος από το συνέδριο της Δράσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, έσπευσε να σημειώσει πως η διαχωριστική γραμμή δεν είναι πλέον μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών, και πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας.
Σε γενικές γραμμές αυτό θα είναι το επιχείρημα στο εξής του κ.Μητσοτάκη.
Το ανέδειξε άλλωστε και κατά τις επαφές και τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη από τη Γαλλία.
Ερωτηθείς για το τι διαφορετικό θα φέρει η πολιτική του σε σχέση με αυτήν που εφαρμόζει ο κ.Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι όλα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι φορολογικού χαρακτήρα και ότι δεν προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι όπως είπε, πολύ απλά δεν τις πιστεύει.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Διότι με το να υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει μείωση των φόρων, μείωση των δαπανών και μεταρρυθμίσεις, καλείται παράλληλα να προχωρήσει σε μερικές διευκρινίσεις.
Όπως τι εννοεί όταν κάνει λόγο για μείωση των κρατικών δαπανών.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στον προϋπολογισμό, η μείωση των κρατικών δαπανών θα μπορούσε να γίνει είτε με το κλείσιμο δημόσιων φορέων είτε με μείωση μισθών και συντάξεων είτε με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Το έργο του κ.Μητσοτάκη θα είναι εξίσου δύσκολο με αυτό του κ.Τσίπρα από εδώ και πέρα.
Διότι για να πείσει για το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, για το διαφορετικό πολιτικό σχέδιο που διαθέτει, θα πρέπει να πει στην κοινωνία ξεκάθαρα και ειλικρινά τι θέλει και που το πάει.
Η εμμονή στην καταγγελία της κυβέρνησης για τον βαρύ λογαριασμό δεν φτάνει από μόνη της.
Ο κ.Μητσοτάκης, αν θέλει να φτάσει στην εξουσία, θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αρθρώσει έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο με προτάσεις και κυρίως λύσεις.
Η ψήφιση μέτρων του πολυνομοσχεδίου, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης