Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι μεταρρυθμίσεις δεν βοήθησαν την απασχόληση - Αντίθετα δημιούργησαν πιο σκληρές συνθήκες για τους εργαζόμενους

tags :
Οι μεταρρυθμίσεις δεν βοήθησαν την απασχόληση - Αντίθετα δημιούργησαν πιο σκληρές συνθήκες για τους εργαζόμενους
Χιλιάδες επιχειρήσεις καταβάλλουν στην ώρα τους μόνο τα δώρα στους εργαζόμενους, καθώς έχουν ποινική ευθύνη, και στη συνεχεία δεν δίνουν τις μηνιαίες αποδοχές
Η «μαύρη» εργασία απέναντι στη νόμιμη εργασία ή οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται από την εποχή των Μνημονίων δεν είχαν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα.
Το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιεί έρευνα για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, η οποία να σημειωθεί βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία ότι η συμμετοχή των κλάδων της οικονομίας στην απασχόληση δεν έχει μεταβληθεί.
Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει κλάδος που να εμφανίζεται πιο δυναμικός σε σχέση με το παρελθόν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο συμμετέχει με το ίδιο ποσοστό που είχε πριν την οικονομική κρίση και διαμορφώνεται στο 18%.
Ο επόμενος κλάδος με υψηλή συμμετοχή είναι αυτός της Γεωργίας και Αλιείας με ποσοστό 17%.
Ο τουρισμός που θεωρείται ο βασικός πυλώνας απασχόλησης ο οποίος παρότι έδειξε ισχυρά αντισώματα στην οικονομική κρίση ενώ την ίδια στιγμή βελτίωσε τη θέση λόγω του υψηλού αριθμού αφίξεων φθάνοντας τα 25 εκατομμύρια επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε, η συμμετοχή του στο σύνολο της απασχόληση είχε οριακή αύξηση στα επίπεδα του 1,5 με 2% αντίστοιχη άνοδο είχε και ο κατασκευαστικός κλάδος.
Οι αναλυτές που καταρτίζουν την έρευνα λένε ότι το μεταρρυθμιστικό πακέτο που σκοπό είχε την ενίσχυση της απασχόλησης δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Νίκος Ρίζος δικηγόρος εργατολόγος υποστηρίζει ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλέον χαρακτηριστικά ζούγκλας καθώς οι νομοθετικές παρεμβάσεις έφεραν σε πιο αδύναμη θέση τους εργαζόμενους.
Αναφέρει ότι η έκτη πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 2012 κατήργησε άρθρα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θεσμοθέτησε τη μείωση των αποδοχών.
Με την πράξη αυτή ο έγγαμος εργαζόμενος λαμβάνει αποδοχές 644 ευρώ το μήνα από 826 ευρώ που ήταν πριν την εφαρμογή της πράξης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Ρίζος υποστηρίζει ότι οι εργοδότες λόγω της έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά καθυστερούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους από ένα έως τρεις μήνες.
Χιλιάδες επιχειρήσεις καταβάλλουν στην ώρα τους μόνο τα δώρα στους εργαζόμενους, καθώς έχουν ποινική ευθύνη, και στη συνεχεία δεν δίνουν τις μηνιαίες αποδοχές.
Επίσης δεν πληρώνουν υπερωρίες στους εργαζόμενους ενώ κάνουν σαφές στους εργαζόμενους ότι όποιος προχωρήσει σε καταγγελία θα του γίνει απόλυση.
Ο επόμενος νόμος ψηφίστηκε το 2011 αφορούσε την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που πραγματοποιεί ελέγχους στις επιχειρήσεις για την τήρηση της νομοθεσίας.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η «μαύρη» εργασία τείνει να γίνει διέξοδος παρότι η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 10.000 ευρώ ανά άτομο για αδήλωτη εργασία.
Το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 1.673.732 άτομα.
Οι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας απασχολούν από 1 έως 10 άτομα.
Ο συνολικός του αριθμός ανήλθε σε 198.375 επιχειρήσεις το 2015 έναντι 192.064 το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 4 επιχειρήσεις εμφανίζονται να απασχολούν πάνω από 2.500 άτομα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης