Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση Τσίπρα και νέα στρατηγική αναζητά ο Μητσοτάκης

Εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση Τσίπρα και νέα στρατηγική αναζητά ο Μητσοτάκης
Οι καταγγελίες περί ανίκανης κυβέρνησης και επώδυνων μέτρων δεν επαρκούν για να τον φέρουν στην εξουσία
Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24/5 διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό τοπίο.
Στο οποίο η ΝΔ και ο πρόεδρος της καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους.
Μια και πλέον επιβεβαιώνεται το εξής οξύμωρο, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να βρίσκονται στην ίδια πλευρά, στηρίζοντας τόσο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας όσο και την ανάγκη ύπαρξης και υλοποίησης του μνημονίου.
Και μπορεί η ΝΔ να βάλλει κατά της κυβέρνησης για το ότι δική της στρατηγική ήταν η επιβολή φόρων και όχι η περικοπή δαπανών, αλλά δεν πείθει με αυτήν την επιθετικότητα της.
Καθώς τουλάχιστον έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει ένα ξεκάθαρο επιχείρημα για το τι ακριβώς εννοεί με την περικοπή δαπανών.
Μείωση μισθών και συντάξεων;
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;
Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών;
Περικοπές σε δαπάνες – ταμπού, όπως είναι οι αμυντικές δαπάνες;
Τα τελευταία 24ωρα και μετά τη συμφωνία του Eurogroup, η ΝΔ τήρησε μια εξαιρετικά σκληρή στάση, καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ακριβή και καθυστερημένη συνθηκολόγηση», αμφισβητώντας αφενός το ότι έκλεισε η αξιολόγηση και αφετέρου την αποτελεσματικότητα των όποιων αποφάσεων για το χρέος.
Είναι προφανές πως όσο ο λογαριασμός παραμένει βαρύς για τους πολίτες, η ΝΔ θα έχει το πάνω χέρι στην κριτική.
Αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει, εάν ο κ.Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Διότι είναι δείγμα ανεπάρκειας να περιμένεις τον αντίπαλο σου να κινηθεί για να τον χτυπήσεις.
Μια και μένεις πάντα ένα βήμα πίσω.
Αντιθέτως, ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πει που το πάει και που αποσκοπεί.
Να κάνει πράξη τα περί συμφωνίας για την αλήθεια.
Για αυτό και πρέπει να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, όταν μιλά για το δικό του μείγμα πολιτικής,των λιγότερων φόρων και των περισσότερων περικοπών δαπανών.
Να μιλήσει συγκεκριμένα και όχι γενικώς και αορίστως.
Εάν δεν είναι έτοιμος να το πράξει λόγω του πολιτικού κόστους, ας το αφήσει στην άκρη και ας αναζητήσει άλλους τρόπους διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική.
Εάν δεν κινηθεί με τολμηρά βήματα, θα μένει πάντα πίσω.
Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέστη μεγάλη πολιτική φθορά λόγω των επώδυνων μέτρων και των όσων ανακολουθιών τη συνοδεύουν από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αλλά πλέον θεωρώντας ότι έχει περάσει τα χειρότερα, ποντάρει στον χρόνο για να βελτιώσει τις επιδόσεις, την εικόνα και τις αποφάσεις της.
Η ΝΔ υπό τον κ.Μητσοτάκη έκανε έως σήμερα τεράστια άλματα, αν κρίνει κανείς από το ότι μόλις πριν από έξι μήνες ήταν στα όρια της πολιτικής απαξίωσης.
Για να τα διατηρήσει και τελικά να πάρει (και να κάνει) τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να βρει το δικό της αφήγημα.
Έως τώρα πόνταρε στο ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη, ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική και προσφυγική κρίση και ως εκ τούτου προέβαλε την ανάγκη των εκλογών.
Το επιχείρημα αυτό ξεθωριάζει.
Και η κοινωνία, η οποία έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα για την τσέπη της, αναζητά μια εναλλακτική πρόταση που θα βελτιώσει την καθημερινότητα της.
Αυτήν καλείται να διατυπώσει η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης