Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η φυγή προς τα εμπρός μονόδρομος για τον Τσίπρα – Βαρύ το σκηνικό για την κυβέρνηση

tags :
Η φυγή προς τα εμπρός μονόδρομος για τον Τσίπρα – Βαρύ το σκηνικό για την κυβέρνηση
Αποτελέσματα στη διαχείριση της καθημερινότητας το στοίχημα για τον Τσίπρα
Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και οι αρχικοί πανηγυρικοί τόνοι της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται.
Η αποδέσμευση των δόσεων προϋποθέτει περαιτέρω διορθωτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις στο ήδη ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο.
Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αρχικά για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δεν επιβεβαιώθηκαν.
Με ανοιχτά αυτά τα «μέτωπα», υπουργοί και βουλευτές επέλεξαν την ευαίσθητη αυτή χρονική στιγμή για να ενισχύσουν την προβληματική εικόνα της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Καμμένου για τον «αντισυνταγματικό» ΦΠΑ στα νησιά ή η τοποθέτηση του Γ. Κυρίτση ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει και να επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που ψήφισαν  «Ναι» στο δημοψήφισμα, είναι χαρακτηριστικές.
Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Η ΝΔ προηγείται με 8 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου ενώ προηγείται ξεκάθαρα και στην παράσταση νίκης.
Οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση ενώ 9 στους 10 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης.
Και ο λογαριασμός των νέων και πρόσφατα ψηφισθέντων μέτρων ακόμα δεν έχει «καθαρογραφεί» και κυρίως δεν έχει περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η φυγή προς τα εμπρός είναι η μοναδική πορεία επιβίωσης της κυβέρνησης Τσίπρα.
Και είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Διότι θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα έως το φθινόπωρο, όταν και έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση (με κύριο θέμα τα εργασιακά) να έχει αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό για αυτήν κλίμα.
Για αυτό το λόγο και η κυβέρνηση βιάζεται να καταθέσει το νομοθετικό της έργο προκειμένου να δώσει το δικό της στίγμα, τη δική της ατζέντα.
Να καταστήσει σαφές το αφήγημα της για την επόμενη ημέρα, να δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αποδείξει είναι ότι η διακυβέρνηση της φέρνει αποτελέσματα, ότι βελτιώνει τα πράγματα ή ότι τουλάχιστον δρομολογεί τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Η κοινή γνώμη φέρεται να δυσπιστεί για τις ικανότητες της κυβέρνησης Τσίπρα.
Παρόλο αυτά φαίνεται διατεθειμένη – σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονία – να περιμένει και να δει εάν και τι πραγματικά μπορεί να επιτύχει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα.
Αν και η «επαναστατική γυμναστική» που εκπέμπουν οι τοποθετήσεις των Καμμένου και Κυρίτση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης