Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το momentum και πάλι στον Κυριάκο – Βυθίζεται στην εσωστρέφεια η κυβέρνηση

Το momentum και πάλι στον Κυριάκο – Βυθίζεται στην εσωστρέφεια η κυβέρνηση
O πρόεδρος της ΝΔ ξετυλίγει την εναλλακτική του πρόταση
Η αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθέτησε μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου και η εφαρμογή από αύριο (1η Ιουνίου) των νέων φορολογικών μέτρων δίνει και πάλι το momentum στην ΝΔ.
Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων επιβεβαιώνουν τα όσα κατήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά το Eurogroup, όταν και υποστήριζε πως η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και ότι η συμφωνία για το χρέος είναι αν μη τι άλλο στον αέρα.
Και ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί έστω και επικοινωνιακά να φύγει προς τα εμπρός καθώς για άλλη μια φορά βυθίζεται στην εσωστρέφεια και στην κακοφωνία, ιδιαίτερα ύστερα από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του ΦΠΑ, η ΝΔ σπεύδει ταχέως στη διαμόρφωση της στρατηγικής και του προγράμματος της.
Με το ψυχολογικό πλεονέκτημα των 8 μονάδων διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Μητσοτάκης εστιάζει τη στρατηγική του στις μεταρρυθμίσεις.
Καθώς θεωρεί ότι αυτή πλέον είναι η ειδοποιός του διαφορά και ενδεχομένως και το συγκριτικό του πλεονέκτημα με τη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα.
Μετά το «ξεθώριασμα» των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, η ΝΔ αναζητούσε εναγωνίως ένα νέο, πειστικό πολιτικό αφήγημα.
Και το βρήκε στην αναγκαιότητα των «γενναίων» μεταρρυθμίσεων.
Αφήγημα και στρατηγική που ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ του κ.Μητσοτάκη.
Ο κ.Μητσοτάκης από την αρχή επιτίθεται κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι εκείνη επέλεξε να επιβάλλει νέους φόρους.
Και ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, άλλο μείγμα μέτρων για να επιτευχθούν οι ίδιοι δημοσιονομικοί στόχοι αναφέροντας ότι η σημερινή συμφωνία είναι κακή και ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας.
Αυτό το νέο πλαίσιο (εν πολλοίς προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από 3,5% και ανάπτυξη στο 4%) υποστήριξε ότι επιθυμεί να το γνωστοποιήσει και στους Ευρωπαίους συνομιλητές του (ήδη επρόκειτο να το πράξει στο τετ α τετ που είχε χθες με τη Merkel).
Ο κ.Μητσοτάκης προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις ως ζητούμενο για να βγει η χώρα από την κρίση.
Είναι ένα αφήγημα, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει.
Και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και ελκυστικό στο ευρύ κοινό, μια και συνοδεύεται και από μείωση της φορολογίας.
Το αφήγημα όμως αυτό «συνοδεύεται» αφενός με την προσέλκυση επενδύσεων και αφετέρου με τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Και ειδικά στο τελευταίο ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να αρχίσει μιλά με ειλικρίνεια και με σαφήνεια.
Να ξεκαθαρίσει απολύτως τι εννοεί μια και η ίδια η κυβέρνηση τον προκαλεί.
Είναι ένα πρώτο δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνει.
Και θα πρέπει να πείσει για αυτό τόσο την κοινωνία όσο και το ίδιο του το κόμμα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης