Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα fund - «κοράκια» απέναντι στους κακοπληρωτές - Μπορούν όμως να βγουν και οι δύο κερδισμένοι;

tags :
Τα fund - «κοράκια» απέναντι στους κακοπληρωτές - Μπορούν όμως να βγουν και οι δύο κερδισμένοι;
Τα αποκαλούμενα fund «κοράκια» μπορεί να αποκτήσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων από 5 δισ έως 10 δισ. ευρώ
Καλύτερη τύχη μπορεί να έχουν οι οφειλέτες των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων στην περίπτωση που το δάνειο τους περάσει σε ένα fund.
Η άποψη αυτή είναι κυρίαρχη ανάμεσα σε στελέχη που διαμένουν στην Αθήνα και εκπροσωπούν Fund του εξωτερικού, τα οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των ακινήτων.
Η λογική των επιχειρημάτων τους μας έπεισε να διατηρήσουμε την ανωνυμία τους ενώ ξαφνιαστήκαμε όταν μας είπαν ότι παρότι είναι «κοράκι» είναι σε θέση να κάνει μια καλύτερη πρόταση στον δανειολήπτη που σήμερα δεν μπορεί να καταβάλλει τη δόση του στεγαστικού δανείου.
Το bankingnews απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος θέτοντας το απλό ερώτημα γιατί οι τράπεζες πριν πουλήσουν ένα «κόκκινο» δάνειο σε ένα fund, δεν θα ήταν προτιμότερο να κάνουν μια πιο δελεαστική πρόταση στον δανειολήπτη; Η απάντηση του υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους ήταν αφοπλιστική.
Αν ακολουθούσαμε την πρακτική, αυτή δεν θα πλήρωνε κανένας το στεγαστικό του δάνειο. Πρόσθεσε ότι όλοι θα περίμεναν μια δεύτερη ευκαιρία από την τράπεζα η οποία θα είχε χαρακτηριστικά «κουρέματος» του δανείου.
Να σημειωθεί ότι η αξία των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά τα 20 δισ ευρώ.
Τα αποκαλούμενα fund «κοράκια» μπορεί να αποκτήσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων από 5 δισ έως 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
Όμως η αποχώρηση του δανείου από τη τράπεζα και η μεταφορά του σε ένα fund δίνει ένα τέλος στο « κυνηγητό» από τις εισπρακτικές εταιρείες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η αρχική οφειλή για το δανειολήπτη μειώνεται ενώ σταματά κάθε οικονομική απαίτηση της τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που μία εγχώρια τράπεζα έβγαζε το σπίτι στο «σφυρί» το ακίνητο το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν θα έπιανε τις αρχικές απαιτήσεις της τράπεζας , ο δανειολήπτης θα συνέχισε να έχει οφειλή στην τράπεζα.
Αντίθετα η μεταφορά του «κόκκινου» δανείου σε ένα fund - «κοράκι» η συζήτηση ξεκινά σε μία νέα βάση αφού η τράπεζα ανέλαβε τη ζημιά όταν το fund αγοράσει το δάνειο στο 50% της αρχική του αξίας διαμορφώνονται άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Στέλεχος fund είπε ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν αγοράζουν ακίνητα αλλά δάνεια. Τι θέλει ο διαχειριστής του δανείου την αποπληρωμή του;
Δηλαδή να πάρουν πίσω τα κεφάλαια τους με κάποιο κέρδος.
Το «κούρεμα» του δανείου έχει γίνει στο στάδιο της μεταφοράς από την τράπεζα στο fund το οποίο έχει περιθώρια οικονομικής βελτίωσης προς τον δανειολήπτη.
Αυτό που γνωρίζουν καλά τα fund είναι ότι οι κακοπληρωτές των τραπεζών δεν έχουν «κρυμμένα» κεφάλαια για να αποπληρώσουν εφάπαξ το δάνειο.
Έτσι η αγορά θα βάλει κανόνες με κύρια χαρακτηριστικά την αποπληρωμή του δανείου αλλά με μικρότερη δόση.
Στο ερώτημα του bankingnews προς το στέλεχος ήταν μπορεί να περιμένει ένα fund - «κοράκι» να εισπράξει τα χρήματά του μετά από 10 και 15 χρόνια.
Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι το ο fund αν το επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει και να μεταπουλήσει το δάνειο σε χαμηλότερη τιμή σε ένα άλλο fund το οποίο πιθανό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει την μηνιαία δόση αποπληρωμής.
Η μεταπώληση του «κόκκινου» δανείου από το ένα fund στο άλλο δεν αλλάζει τους όρους της αρχικής συμφωνίας για το δανειολήπτη.
Μία οικογένεια για την κάλυψη των στεγαστικών της αναγκών θα κατέβαλλε ένα ενοίκιο. Οι δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων θα πλήρωναν ένα μίσθωμα που θα ανταποκρίνονταν στην αξία του δανείου.
Το πρόβλημα θα είναι μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες των δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν ως μηναίο μίσθωμα ούτε ένα ευρώ, αλλά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να είχαν ζητήσει τη υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης