Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ανηφορική και γεμάτη προκλήσεις η επόμενη ημέρα του Τσίπρα – Το φθινόπωρο κρίνεται η τετραετία

Ανηφορική και γεμάτη προκλήσεις η επόμενη ημέρα του Τσίπρα – Το φθινόπωρο κρίνεται η τετραετία
Παρά τη διάχυτη απαισιοδοξία η κυβέρνηση έχει λόγους να αισιοδοξεί
Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επιχείρησε να δώσει ένα νέο και ανανεωτικό πολιτικό «αέρα» στην κυβέρνηση του.
Αφού υποστήριξε ότι τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν, έσπευσε να θέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του για το αύριο.
Όπου κύριος, αν όχι μοναδικός, στόχος και παράλληλα «στοίχημα» είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Το πώς όμως θα βελτιωθεί η καθημερινότητα, όταν το κάθε νοικοκυριό έχει χάσει το μέτρημα από την υπερφορολόγηση (και όχι μόνο) είναι πραγματικά απορίας άξιο.
Όπως ερωτηματικό παραμένει το εάν πραγματικά τα δύσκολα έχουν περάσει.
Την αισιοδοξία του κ.Τσίπρα δεν τη συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Άλλωστε οι περισσότεροι εκτιμούν ότι όχι μόνο θα χειροτερεύσει η οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες αλλά και ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια στο τέλος της θητείας της.
Παρά τη διάχυτη απαισιοδοξία, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να αισιοδοξεί.
Και υπάρχουν παράμετροι που δικαιολογούν αυτήν την αισιοδοξία.
Το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης συνεπάγεται ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, όπου η κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να κινηθεί χωρίς την απειλή άλλων ασφυκτικών προθεσμιών.
Παράλληλα, η συμφωνία θα φέρει την εκταμίευση της δόσης, μέρος της οποίας θα πέσει στην πραγματική οικονομία.
Η οποία με τη σειρά της θα τονωθεί και από την αναμενόμενη θετική πορεία του τουρισμού αλλά και από άλλες αποφάσεις όπως π.χ. η επιστροφή του waiver στις ελληνικές τράπεζες που συνεπάγεται παροχή φθηνότερης ρευστότητας.
Επιπλέον, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (όπως προβλέπεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια ακόμα εξέλιξη, η οποία θα είναι ικανή να αλλάξει την ψυχολογία όχι μόνο των επενδυτών αλλά και (σταδιακά) της κοινωνίας.
Αναμφίβολα θα πρόκειται για μια αντιστροφή κλίματος πάνω στην οποία θέλει να πατήσει η κυβέρνηση για να κάνει τη δική της ανατροπή και να αναστρέψει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα.
Αλλά το «στοίχημα» είναι δύσκολο.
Αφενός διότι οι όποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία δεν πρόκειται να τις νιώσουν οι πολίτες πόσο μάλλον φανούν άμεσα και στην τσέπη τους.
Αφετέρου διότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά και να κινηθεί γρήγορα, αξιόπιστα και κυρίως αποτελεσματικά.
Χαρακτηριστικά που – τουλάχιστον έως τώρα – η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι διαθέτει.
Το εάν θα τα αποκτήσει, θα φανεί τόσο από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου όσο και από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Αυτά τα γεγονότα θα είναι καθοριστικά για το εάν ο Τσίπρας θα καταφέρει να ανέβει την ανηφόρα και να πορευτεί έως το τέλος του δρόμου της τετραετίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης