Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το επόμενο πραγματικά δύσκολο στοίχημα του Τσίπρα – Στροφή και άνοιγμα στην κοινωνία

Το επόμενο πραγματικά δύσκολο στοίχημα του Τσίπρα – Στροφή και άνοιγμα στην κοινωνία
Να αλλάξει την εικόνα της και να αποκαταστήσει την επαφή με τους πολίτες επιδιώκει η κυβέρνηση
Το αναμενόμενο κλείσιμο της συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης (κατά πάσα πιθανότητα σήμερα) αποτελούν δύο θετικές συνθήκες για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Πρώτον, γιατί αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι το κλίμα και η ψυχολογία στην οικονομία (και κατ’επέκταση στην κοινωνία) μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Δεύτερον, γιατί δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό όχι μόνο να υποστηρίζει πως η χώρα γυρνά σελίδα αλλά και να σχεδιάσει με μεγαλύτερη άνεση χωρίς ασφυκτικά περιθώρια τις επόμενες πολιτικές και κυβερνητικές του κινήσεις.
Τρίτον, γιατί επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση των 153 άντεξε στα δύσκολα και ότι παραμένει συμπαγής, λαμβάνοντας παράλληλα και τα εύσημα των Ευρωπαίων δανειστών.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει μπροστά της κάποια πολιτική αναμέτρηση, τότε θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη.
Η παραδοχή αυτή όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κυρίως διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πως έχει χάσει αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως και το κύριο ατού της, ότι δηλαδή έχει την κοινωνία στο πλάι της.
Είναι πλέον ένα επιχείρημα που δύσκολα μπορεί να το επικαλεστεί.
Στη δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα, το 75% των πολιτών υποστηρίζει πως δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αν μη τι άλλο αποτελεί το ισχυρότερο (αν όχι μοναδικό) «χαρτί» του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή (κάπου στο 43%) την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία δήλωνε
Πέρα όμως από τις δημοσκοπήσεις, στις πολιτικές συζητήσεις που μπορεί να έχει κανείς με φίλους, γνωστούς, κοκ, είναι αδύνατο πλέον να μην διαπιστωθεί όχι μόνο η δυσαρέσκεια αλλά κυρίως η οργή κατά της κυβέρνησης, των πεπραγμένων και των υποσχέσεων της.
Αυτή πλέον είναι η νέα πρόκληση για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Να αποκαταστήσει την εικόνα της στους πολίτες, στην κοινωνία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΝΔ να προηγείται με 7,5 – 8 μονάδες αλλά είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο Κ.Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν μπορούν ακόμα να πείσουν ότι είναι η «αλλαγή».
Οι υπόλοιπες αντιπολιτευτικές δυνάμεις παραμένουν στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.
Άρα η αποκατάσταση της επαφής με την κοινωνία αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ήδη γίνονται κινήσεις και θα γίνουν και το επόμενο διάστημα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το κατά πόσο η ανάγνωση του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου και το νέο αφήγημα της κυβέρνησης θα πείσει και την κοινή γνώμη μένει να φανεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης