Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο «χρησμός» Σαμαρά για τους μεταρρυθμιστές Βενιζέλο – Λοβέρδο και τα σενάρια πολιτικών ανατροπών

Ο «χρησμός» Σαμαρά για τους μεταρρυθμιστές Βενιζέλο – Λοβέρδο και τα σενάρια πολιτικών ανατροπών
Στο τραπέζι συγκλίσεις, διασπάσεις και ετερόκλητες συμμαχίες…
Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Real News προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και έδωσε τροφή για ενδιαφέροντα πολιτικά σενάρια.
Αφού πρώτα πολλοί από τη ΝΔ έσπευσαν να επισημάνουν πως σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις Σαμαρά δεν συνιστούν παρέμβαση ή υπόδειξη προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η προσοχή εστιάζει στην τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Μανιάτη.
Στελέχη (νυν και πρώην του ΠΑΣΟΚ), για τα οποία ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι έχουν δείξει προσήλωση και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις.
«Όμως μην κάνετε λάθος.
Είναι πρόωρο και, βεβαίως, δεν είναι δικό μου θέμα να μιλήσω για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα...
Προσέξτε! Υπάρχει μια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές.
Από τη ∆εξιά ως την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόμματα.
Όπως προφανώς σε όλους τους πολιτικούς χώρους βρίσκονται και αντίπαλοι των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς.
Τοποθέτηση, η οποία σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι επιθυμεί η ΝΔ να ηγηθεί μιας ευρείας συμμαχίας μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ευλόγως προσλαμβάνει διαστάσεις.
Σε περίπτωση που η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.
Καταρχάς θα ενισχυθεί η διαχωριστική γραμμή που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ μεταρρυθμιστών και μη.
Μια δεύτερη άμεση συνέπεια θα είναι ο νέος κατακερματισμός των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτήν την περίπτωση, αν και θεωρείται πως το πολιτικό πλήγμα θα είναι μεγάλο για τη Φώφη Γεννηματά, εκτιμάται πως θα της λυθούν τα χέρια για τις επόμενες κινήσεις της.
Εφόσον αποχωρήσουν Βενιζέλος και Λοβέρδος, θα καταστεί πιο πιθανό (τόσο για την κα.Γεννηματά όσο και για τον κ.Τσίπρα) το σενάριο μιας κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το βήμα προς το Κέντρο.
Καταλυτικής σημασίας βέβαια θα είναι και τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και στην προσπάθεια που κάνουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις για μια ενιαία πολιτική έκφραση.
Εάν το εγχείρημα αυτό δεν τελεσφορήσει, τότε Γεννηματά και Θεοδωράκης δεν θα έχουν και πολλά περιθώρια κινήσεων.
Διότι μια αυτόνομη πολιτική πορεία θα είναι σχεδόν καταστροφική, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο στρατόπεδο θα πορευτούν στο εξής.
Αποφάσεις που ούτε εύκολες θα είναι ούτε αυτονόητες.
Διότι μπορεί για παράδειγμα Το Ποτάμι να επισημαίνει την ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων, αλλά παράλληλα τονίζει ότι αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν από ανακύκλωση παλιών πολιτικών προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπάσεις και αποχωρήσεις στελεχών.
Παράλληλα, όμως θα «γεννήσει» και νέες συμμαχίες, καθώς πρόσωπα όπως ο Γ. Παπανδρέου που έχουν χαθεί από το πολιτικό προσκήνιο, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σενάριο που θα πυροδοτήσει μεγάλες ανατροπές και νέα δεδομένα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης