Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε στρατηγικό αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα – Μάχες εντυπώσεων από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ

Σε στρατηγικό αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα – Μάχες εντυπώσεων από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ
Εμμονή σε ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρήκαν στη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» ένα ακόμα «πάτημα» για να συνεχίσουν την έντονη πολιτική τους κόντρα.
Η κυβέρνηση και υπουργοί της υποστηρίζουν πως η ΝΔ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει πέσει σε στρατηγικό αδιέξοδο και έχει μείνει χωρίς αφήγημα και επιχειρήματα, ιδιαίτερα ύστερα από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research στο Βήμα της Κυριακής, στην οποία η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τα περί πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Η ΝΔ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Φίλη για την σημερινή πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση είναι σε τέτοιο πανικό, αγωνία και αδιέξοδα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της που καταφεύγει ακόμα και σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Πίσω από αυτήν την εντεινόμενη πολιτική αντιπαράθεση, είναι προφανές πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντιμέτωπες με τα αδιέξοδα τους.
Στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης ολοένα και συχνότερα γίνονται δεκτοί με αποδοκιμασίες σε δημόσιες εμφανίσεις τους.
Και αν κανείς υποστηρίξει ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες από πολιτικούς αντιπάλους, είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική και τα αποτελέσματα της και εκφράζει τη δυσπιστία της για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο στο τέλος της θητείας της.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ βλέπει πως δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να την πείσει παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό της σημείο.
Διότι μπορεί να απολαμβάνει μιας διαφοράς έως και πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο Κ.Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να αρθρώσει μια ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι σε αυτήν της κυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα στρατηγικό αδιέξοδο, το οποίο πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το βιώνουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Ακόμα και οι πιο ακραίες και ριζοσπαστικές φωνές, όπως π.χ. της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ, της Λαϊκής Ενότητας, δεν καρπώνονται τίποτα από τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να ξεφύγει από τον «περιφερειακό» της ρόλο και το δυσοίωνο πολιτικό της μέλλον, η Ένωση Κεντρώων μάλλον επιβιώνει πολιτικά, ενώ ΑΝΕΛ και Ποτάμι κινδυνεύουν με την πολιτική περιθωριοποίηση και απαξίωση.
Είναι σαφές πως την ώρα που η κοινωνία επιθυμεί διέξοδο από τα σημερινά προβλήματα και στρατηγική για την επόμενη ημέρα, η εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα για την εύρεση λύσεων είναι περιορισμένη.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να δίνουν μάχες εντυπώσεων που επί της ουσίας δεν αφορούν κανέναν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης