Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αφήγημα και λύσεις αναζητά η κυβέρνηση Τσίπρα για να γυρίσει οικονομία και πολιτικό κλίμα

tags :
Αφήγημα και λύσεις αναζητά η κυβέρνηση Τσίπρα για να γυρίσει οικονομία και πολιτικό κλίμα
Καθοριστικοί οι καλοκαιρινοί μήνες για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σύγκρουση το φθινόπωρο
Η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ και η απόφαση της ΕΚΤ (αύριο) για την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο waiver είναι εξελίξεις, οι οποίες αν και εν πολλοίς αναμενόμενες, μπορούν να αλλάξουν θετικά το κλίμα για την ελληνική οικονομία.
Εάν μάλιστα το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία δεν επιβεβαιώσει τα χειρότερα σενάρια και οι Βρετανοί ψηφίσουν παραμονή στην ΕΕ, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί πράγματι να ποντάρει σε μια πορεία πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Παράμετροι εξαιρετικά κρίσιμοι για να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπροστά και να αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει.
Οικονομική ανάκαμψη που τείνει να εξελιχθεί και στο μεγαλύτερο πολιτικό «στοίχημα» για τον Τσίπρα.
Διότι μπορεί να θέλει να αλλάξει ή καλύτερα να διευρύνει την πολιτική ατζέντα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ή την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά πραγματικά το κρίσιμο και πιο
καθοριστικό μέγεθος είναι η οικονομία και το κατά πόσο αυτή (και κυρίως το πότε) μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Δεδομένου ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά (κατά την οποία οι δανειστές ενδεχομένως να θέλουν να δείξουν ένα πιο «σκληρό πρόσωπο» μια και δεν θα υπάρχει πλέον στο τραπέζι το θέμα του Brexit) ενώ παράλληλα θα κορυφώνεται η φορολογική επίθεση και κατά συνέπεια η λαϊκή δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να έχει κάτι καινούργιο να δείξει όχι μόνο ως ρητορική αλλά και ως έργο που θα συνδράμει σε αυτήν την οικονομική ώθηση.
Είναι προφανές πως αυτό το «κάτι» (π.χ. προσέλκυση επενδύσεων, πάταξη φοροδιαφυγής) θα πρέπει να βρεθεί ή τουλάχιστον να δρομολογηθεί από τώρα που η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση.
Εξίσου προφανές είναι πως ένας ανασχηματισμός μπορεί να συνδράμει επικοινωνιακά αλλά δεν είναι ικανός από μόνος του να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.
Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί, μια και από αυτούς θα κριθεί το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σύγκρουση από το φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα επείγεται να βρει ένα νέο και κατάλληλο πολιτικό αφήγημα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει το βήμα προς τα εμπρός προκειμένου να ελπίζει ότι μαζί με την οικονομία μπορεί να γυρίσει και το αρνητικό για αυτήν πολιτικό κλίμα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης