Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ φέρνουν εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση – Καμία διάθεση συναίνεσης

Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ φέρνουν εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση – Καμία διάθεση συναίνεσης
Χωρίς πειθώ και επιχειρήματα Τσίπρας και Μητσοτάκης αναζητούν μια ακόμα αντιπαράθεση 
Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση άνοιξε χθες με την συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στόχος του πρωθυπουργού να υπάρξει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, τουλάχιστον 200 βουλευτών, προκειμένου οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Αν και η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί μια πιο αναλογική μορφή του σημερινού εκλογικού νόμου, η προσπάθεια συναίνεσης φαίνεται να «ναυαγεί» πριν καν ξεκινήσει.
Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση πέραν της ενισχυμένης αναλογικής.
Όσον αφορά το έτερο θέμα αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης, δύσκολα και πάλι εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μια και η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει στο τραπέζι θέματα, όπως π.χ. η κατάργηση του μονοπωλίου του δημοσίου πανεπιστημίου, την οποία έχει ήδη απορρίψει η κυβέρνηση.
Άρα και εφόσον δεν διαφαίνονται σημεία σύγκλισης και συναίνεσης τουλάχιστον μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα είχε πολιτική αξία και σημασία, το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Οι πιο καλοπροαίρετοι υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης για τομές σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής ζωής του τόπου.
Οι πιο κακοπροαίρετοι τονίζουν πως μοναδικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει την ατζέντα και να βγάλει από το επίκεντρο του ενδιαφέροντας τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας.
Άλλοι υπογραμμίζουν πως ο Τσίπρας μεταξύ άλλων επιδιώκει να δείξει πως υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για την αναθεώρηση του Συντάγματος με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και πως από το «κάδρο» αυτό λείπει μόνο η ΝΔ.
Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα έχει την αξία του, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για αυτές τις πολιτικές εξελίξεις (παρά τη σημασία τους), κυρίως λόγω της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης.
Το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης δεν στέκει, μια και ο βαρύς λογαριασμός δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί τους επόμενους μήνες.
Εξίσου δύσκολο είναι η κυβέρνηση εν τέλει να καταφέρει να επιτύχει μια ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από τα θέματα αυτά.
Κάτι που εκτιμάται πως θα επιβεβαιωθεί και από τις επαφές του πρωθυπουργού με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς.
Συνεπώς, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η επιχείρηση συναίνεσης θα εξελιχθεί σε ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης και επικοινωνιακής στρατηγικής.
Εξέλιξη που όχι μόνο δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά αντιθέτως την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το πολιτικό σύστημα.
Μια γίνεται ολοένα και πιο εμφανές η ένδεια αφηγήματος και πειθούς από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης