Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

The Telegraph: Μετά το Brexit η ΕΕ αντιμετωπίζει τις πιέσεις εθνικιστικών κομμάτων για παρόμοια δημοψηφίσματα

tags :
The Telegraph: Μετά το Brexit η ΕΕ αντιμετωπίζει τις πιέσεις εθνικιστικών κομμάτων για παρόμοια δημοψηφίσματα
Ήδη οι εκπρόσωποι εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων έσπευσαν να επωφεληθούν από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την ΕΕ, συγχαίροντας τους Βρετανούς.
Η ΕΕ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία "μετάδοση" του Brexit στα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη για την διενέργεια παρόμοιων δημοψηφισμάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως γράφει η The Telegraph.
Ήδη οι εκπρόσωποι εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων έσπευσαν να επωφεληθούν από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την ΕΕ, συγχαίροντας τους Βρετανούς για την ψήφο τους για "ελευθερία" και ζητώντας δημοψηφίσματα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ και στις δικές τους χώρες.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, ότι μια πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Pew διαπίστωσε, ότι μόνο το 38% των Γάλλων είχε θετική άποψη για την ΕΕ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αρνητική στροφή στη στάση προς τις Βρυξέλλες από την οικονομική κρίση του 2009.
Ακόμη, μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα από την Ipsos-MORI διαπίστωσε, ότι σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων σε οκτώ μεγάλες χώρες της ΕΕ θέλουν να είναι σε θέση να ψηφίσουν, για το αν θα παραμείνουν μέλη της ΕΕ, με το 33% να δηλώνουν, ότι θα επιλέξουν την έξοδο από την ΕΕ, αν τους δοθεί η επιλογή.
Η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας Marine Le Pen πανηγύρισε μέσω Twitter για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.
Η Le Pen η οποία αναμένεται να περάσει στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2017, κάλεσε στη συνέχεια για την διενέργεια του ίδιου δημοψηφίσματος στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η πρόσκλησή της είχε απήχηση στους ηγέτες παρόμοιων κομμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ιταλία.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας Geert Wilders ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Le Pen για δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα αίτημα το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα υποστηρίζεται από το 54% των Ολλανδών.
Στην Ιταλία ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λίγκας του Βορρά Matteo Salvini, συνεχάρη τη Βρετανία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ζήτησε να δοθεί η ίδια δυνατότητα στην Ιταλία.
Ο ίδιος συνέδεσε τη βρετανική ψηφοφορία με ένα δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία τον Οκτώβριο για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τον Δημόσιο Τομέα της Ιταλίας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει ποντάρει όπως και ο Βρετανός ομόλογός του David Cameron το πολιτικό του μέλλον στο δημοψήφισμα.
Ο ίδιος έχει πει, ότι αν η κυβέρνησή του αποτύχει να κερδίσει το δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί, κάτι που θα ρίξει την Ιταλία σε πολιτικό χάος.
Στην Δανία ο αρχηγός του Λαϊκού αντιμεταναστευτικού Κόμματος (DF), που είναι το δεύτερο σε έδρες κοινοβουλευτικό κόμμα, Kristian Thulesen Dahl, δήλωσε ότι η ψήφος της Βρετανίας έδειξε, ότι η ΕΕ είχε "υποτιμήσει εντελώς τον σκεπτικισμό των ανθρώπων".
"Πιστεύω ότι οι Δανοί θα πρέπει φυσικά να έχουν επίσης ένα δημοψήφισμα, για το αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη Βρετανία ή να διατηρηθούν τα πράγματα όπως είναι τώρα" είπε.
Υπέρ δημοψηφίσματος τάσσεται στη Σουηδία τόσο το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με την βουλευτή του Paula Bieber να συγχαίρει τους Βρετανούς για την ψήφο τους, όσο και από το εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες.
Ο ηγέτης του τελευταίου Jimmie Akesson ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ που θα ακολουθείσει ένα δημοψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης