Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μονόδρομος παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, η υλοποίηση του προγράμματος για τον Τσίπρα

Μονόδρομος παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, η υλοποίηση του προγράμματος για τον Τσίπρα
Ευκαιρία να ξαναμπεί ισότιμα η Ελλάδα στον χάρτη των εξελίξεων στην ΕΕ
Το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup J. Dijsselbloem προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο.
Εφαρμόστε το πρόγραμμα κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2018, όταν και λήγει, και μετά θα δούμε τι θα γίνει με το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αν μάλιστα η «προτροπή» αυτή συνδυαστεί και με την επίθεση του Schaeuble κατά της Κομισιόν για το ότι δεν εφαρμόζει τη συνθήκη του Μάαστριχτ και δεν επιβάλλει κυρώσεις σε κράτη – μέλη που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, τότε γίνεται κατανοητό ότι το πλαίσιο για την ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει ασφυκτικό.
«Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνο όταν όλοι πληρούν τους κανόνες.
Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ότι έχει συμφωνηθεί δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός» υποστήριξε ο Schaeuble.
Το Brexit έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ΕΕ, με την πολιτική και την οικονομική αβεβαιότητα να κυριαρχούν.
Και μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει λόγο για την ανάγκη ενός new deal για την Ευρώπη με κοινωνικό πρόσημο και να αναζητά συμμαχίες σε Γαλλία, Ιταλία, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αλλά είναι προφανές πως η αλλαγή αυτή – όσο αναγκαία και επιτακτική και αν είναι – δεν πρόκειται να έρθει, εάν πρώτα δεν έχει αποκατασταθεί και δεν έχει διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Σημαντικές εξελίξεις και ανατροπές στην ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική δύσκολα θα υπάρξουν, όσο το θέμα της Μ. Βρετανίας παραμένει ανοιχτό και ενώ επίκεινται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία (Απρίλιος και Μάιος του 2017) και Γερμανία (Οκτώβριος του 2017).
Έως τότε η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχουν και πολλούς δρόμους να ακολουθήσουν.
Για την ακρίβεια έχουν μόνο έναν, αυτόν της ολοκλήρωσης του προγράμματος χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και με παρεμβάσεις που θα διαμορφώνουν ένα καλύτερο πλαίσιο για την χώρα στο άμεσο μέλλον.
Κανείς – ούτε στο εσωτερικό της Ελλάδας ούτε στην ΕΕ – δεν έχει όρεξη για ένα νέο γύρο αστάθειας και πισωγυρισμάτων, τα οποία αυτήν την φορά είναι πραγματικά αδύνατο να προβλεφθεί τι συνέπειες θα έχουν.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να πείσει κανέναν για την αναγκαιότητα των μέτρων, παρά τη δυσαρέσκεια που προκαλούν στους πολίτες και παρά τις όποιες εξαγγελίες της αντιπολίτευσης για άλλο μείγμα πολιτικής.
Η κυβέρνηση πρέπει όμως να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και εν τέλει να τα καταφέρει κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 η Ελλάδα να είναι έτοιμη να δηλώσει ισότιμα παρών στις εξελίξεις που θα δρομολογούνται για την αλλαγή σελίδας στην ΕΕ.
Αυτός είναι ο μονόδρομος που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός.
Αυτή είναι μια ρεαλιστική ελπίδα για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης