Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H απλή αναλογική ως εργαλείο διάσωσης των πολιτικών και των κομμμάτων;

H απλή αναλογική ως εργαλείο διάσωσης των πολιτικών και των κομμμάτων;
Η προσδοκία της κυβέρνησης  είναι να βρει συμμάχους έτσι ώστε να φθάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 200 βουλευτών
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και  προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανήλθαν  στην εξουσία έχοντας ως πολιορκητικό  κριό  την οικονομία. 
Από τον Ιανουάριο του 2015 ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  βγήκε από την ατζέντα η οικονομία ενώ διαγράφτηκαν  δια παντός  οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύοντας τις πολιτικέςτου ικανότητες έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.
Μετά από εννέα μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγει το θέμα της απλής αναλογικής βάζοντας νέα δεδομένα στην πολιτική ατζέντα.
Η προσδοκία της κυβέρνησης είναι να βρει συμμάχους έτσι ώστε να φθάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 200 βουλευτών για να εφαρμοσθεί ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες.  
Το δίκαιο αίτημα για εφαρμογή της απλής αναλογικής ήρθε για να βάλει εμπόδια στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση που με βάσ  τις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτο κόμμα στην  ροτίμηση  των πολιτών.
Τα επιχειρήματα των μικρών κομμάτων μεταξύ άλλων είναι ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ευθύνονται για τη  χρεοκοπία  της χώρας  και τα  όσα συμβαίνουν  στη  Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός  Αλέξης  Τσίπρας με την απόφασή του να φέρει εδώ  και τώρα την απλή αναλογική ανοίγει δίαυλο  επικοινωνίας  με τα μικρά κόμματα τα οποία  στο μέλλον θα έχουν ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Με την τακτικ  αυτή «απομονώνει» πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία και την απομακρύνει από μελλοντικές συμμαχίες ή καθιστά δύσκολο ένα κυβερνητικό συνασπισμό με βασικό άξονα τη  Νέα Δημοκρατία.
Είναι εύκολο λοιπόν να υποθέσουμε ότι  η  καθιέρωση  της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα δίνει προοπτική  στα μικρά κόμματα τα οποί  θα κληθούν να απαντήσουν θετικά  στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μία  μελλοντική  κυβέρνηση..
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το μέλλον της χώρας  με την εφαρμογή της  απλής αναλογικής θα μπει σε νέες περιπέτειες επιβαρύνοντας την πορεία της οικονομίας  η οποία  βρίσκεται στην «εντατική»  τα τελευταία  επτά χρόνια.  
Το οικονομικό  επιτελείο της κυβέρνησης να προετοιμάζεται για συνέχιση της οικονομικής  ύφεσης και το δεύτερο εξάμηνο του 2016  ενώ οι  προβλέψεις και εκτιμήσεις για ανάκαμψη το 2017 δεν πρόκειται  να επιβεβαιωθούν.
Στο  σενάριο να  μη διασωθεί τελικά η Μαρινόπουλος με συνολικές  οφειλές  1,3  δις  ευρώ θα αλλάξε  πλήρως τα οικονομικά δεδομένα.
Ακόμη τα  «κανόνια» των επιχειρήσεων θα πέφτουν το ένα μετά το άλλο  στην αγορά τους επόμενους μήνες.
Ο χρόνος καθυστέρησης οφείλονταν κυρίως στην απεργία των δικηγόρων.  

 Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης