Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τελειώνουν τα ψέματα στην Κεντροαριστερά – Στο αισιόδοξο σενάριο ένας εκ των Γεννηματά, Θεοδωράκη πάει σπίτι του…

Τελειώνουν τα ψέματα στην Κεντροαριστερά – Στο αισιόδοξο σενάριο ένας εκ των Γεννηματά, Θεοδωράκη πάει σπίτι του…
Μονόδρομος για ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι η συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα
Η απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αποκατέστησε την ηρεμία στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς (αν και μένει να φανεί τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ).
Ύστερα από τη μίνι κρίση που προκάλεσε η παρότρυνση του Σταύρου Θεοδωράκη προς το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο και την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη ότι το καλύτερο θα ήταν για τον επικεφαλής του Ποταμιού να κοιτάξει τα του οίκου του, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι συντάσσονται πλέον κατά της κυβερνητικής πρότασης, γεγονός που διατηρεί ζωντανό και το εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς.
Μια και σε διαφορετική περίπτωση (εάν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στήριζε τον εκλογικό νόμο) το σχέδιο για μια ενιαία Κεντροαριστερά μάλλον θα τινασσόταν στον αέρα.
Ωστόσο, τα δύσκολα για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς τώρα αρχίζουν.
Την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί το πόρισμα των κοινών θέσεων της Επιτροπής που έχουν συγκροτήσει τα δύο κόμματα.
Θα είναι μια κρίσιμη στιγμή δεδομένου ότι πλέον Γεννηματά και Θεοδωράκης θα πρέπει να καταλήξουν στα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, ανάμεσα στα οποία και ο τρόπος εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα.
Και οι δύο (αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ) έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του νέου εγχειρήματος.
Και οι δύο έχουν θέσει την ανάγκη η εκλογή του προέδρου του νέου σχήματος να γίνει από τη βάση, αν και ο κ.Θεοδωράκης έχει ζητήσει οι πολίτες να κρίνουν τόσο τις πολιτικές προτάσεις του κάθε υποψήφιου αρχηγού όσο και τη δομή και την οργάνωση που θα έχει το νέο πολιτικό σχήμα.
Κορυφαίας σημασίας είναι το πώς θα γίνει και η μετάβαση.
Η κα.Γεννηματά προτείνει να προηγηθεί μια συνδιάσκεψη ή ένα συνέδριο για τη δημιουργία του νέου φορέα κατά τα πρότυπα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ ο κ.Θεοδωράκης τάσσεται υπέρ της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και της δημιουργίας μιας νέας πολιτικής οντότητας στο χώρο του Κέντρου.
Πρόκειται για μερικά μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις άμεσα Γεννηματά και Θεοδωράκης.
Το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς από αυτήν θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά από παράμετροι, ικανές να κρίνουν ποιος θα είναι ο επικεφαλής του νέου πολιτικού σχήματος.
Εξίσου σαφές είναι ότι ο ηττημένος σε αυτήν την κούρσα εξουσίας, μάλλον θα πρέπει να αποσυρθεί.
Ο κ.Θεοδωράκης το έχει πει δημόσια.
Ωστόσο, περιθώρια για διαφωνίες και ναυάγια δεν υπάρχουν.
Εάν Γεννηματά και Θεοδωράκης δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία και δεν πορευτούν προς τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα, το πολιτικό τους μέλλον θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνο.
Το δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις.
Το Ποτάμι μένει εκτός Βουλή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει στο πολιτικό περιθώριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήδη αποτελεί παρελθόν από την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης