Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι πολιτικές «παρενέργειες» του εκλογικού νόμου – Μόνο όφελος του Τσίπρα… οι 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων

Οι πολιτικές «παρενέργειες» του εκλογικού νόμου – Μόνο όφελος του Τσίπρα… οι 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων
Πέφτουν οι τόνοι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν απομονώνεται πολιτικά η ΝΔ
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο μπορεί να προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεδομένης της κατηγορηματικής άρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφερε κρίση στο εσωτερικό της «συμμαχίας».
Άλλωστε ο ίδιος ο κ.Θεοχαρόπουλος έσπευσε να επισημάνει πως αυτά που ενώνουν τη ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως η στήριξη της απλής αναλογικής σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προάγγελο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας με έμφαση πως «εμείς πάμε να φτιάξουμε τη δική μας μεγάλη παράταξη».
Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι και Το Ποτάμι εμφανίζεται σύσσωμο κατά των προτεινόμενων αλλαγών και ότι δεν θα μετρήσει απώλειες από βουλευτές που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, τότε ένα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ο εκλογικός νόμος αντί να πυροδοτήσει εσωτερικά προβλήματα, διαφωνίες και κόντρες, φέρνει πιο κοντά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές για το νέο τους πολιτικό εγχείρημα.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης να φέρει στα «νερά» της το ΠΑΣΟΚ ή εν τέλει να το εκθέσει λόγω αντιφατικής στάσης, με το επιχείρημα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές (απλή αναλογική, κατάργηση του bonus) ταυτίζονται με τις θέσεις που παρουσίασε πριν από περίπου έναν χρόνο το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να αποδίδει.
Όπως επίσης δεν πέτυχε ο στόχος της κυβέρνησης να έρθει πιο κοντά με το ΚΚΕ (αν και θα υπερψηφίσει την κατάργηση του bonus και την ψήφο στα 17 έτη) και εν τέλει να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, ως τη μόνη δύναμη που αντιτάχθηκε στις αλλαγές του εκλογικού νόμου.
Συνεπώς ευρεία στήριξη (200 ψήφοι) για την απλή αναλογική και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών από τις επόμενες εκλογές δεν επιτυγχάνεται.
Μόνο πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να θεωρηθεί η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές), η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο, καθώς τάσσεται υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν πολιτικές συνεργασίες, θεωρώντας ότι είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας.
Το εάν αυτή η στήριξη θα καλλιεργηθεί και θα προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι επίκειται και ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μένει να φανεί.
Πάντως ο κ.Λεβέντης τονίζει κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς και ότι δεν θα μετατραπεί σε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης