Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τσίπρας και Μητσοτάκης να «τρέξουν» από κοινού το πρόγραμμα – Μένει από αντοχές η κοινωνία

Τσίπρας και Μητσοτάκης να «τρέξουν» από κοινού το πρόγραμμα – Μένει από αντοχές η κοινωνία
Ξεκάθαρο το μήνυμα από τις επαφές του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στο εξωτερικό
Τσίπρας και Μητσοτάκης επιστρέφουν στην εγχώρια πραγματικότητα ύστερα από τα πολυήμερα ταξίδια τους και τις επαφές τους με επενδυτές και ξένα funds στο εξωτερικό.
Και οι δύο εμφανίζονται ικανοποιημένοι.
Ο πρωθυπουργός διαρρέει ότι αυτά που φέρνει από το Πεκίνο «δεν τα είχε καν φανταστεί ο Σαμαράς», υπογραμμίζοντας ότι οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ότι επιτεύχθηκαν σημαντικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες κολοσσούς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντηση που είχε με το διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi αφού ανέπτυξε το σχέδιο του για την ανάκαμψη της οικονομίας, άκουσε πως πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά οι μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος και να αναληφθεί η κυριότητα του για να τονωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Με λίγα λόγια, Τσίπρας και Μητσοτάκης για άλλη μια φορά πήραν το μήνυμα ότι αυτό που προέχει για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία είναι να εφαρμοστεί το υπάρχον πρόγραμμα.
Όσο πιο γρήγορα και συντονισμένα – με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης - υλοποιηθεί το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για την οικονομία.
Αυτό τουλάχιστον υπονοούν οι Ευρωπαίοι (από τον Juncker μέχρι τον Draghi), όταν υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει την κυριότητα του προγράμματος.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν πως περιθώρια για αλλαγή «συνταγής» - τουλάχιστον την παρούσα στιγμή και για τα επόμενα δύο χρόνια – δεν υπάρχουν.
Όσο και αν η κυβέρνηση κάνει λόγο για μέτρα που είναι αναγκασμένη να υλοποιήσει, όσο και αν η ΝΔ βάλλει κατά του μείγματος οικονομικής πολιτικής αφήνοντας να αιωρείται μια εναλλακτική πρόταση, το πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιηθεί ως έχει.
Και θα ήταν εξαιρετικά θετικό, εάν μπορούσαν να συντονίσουν τα βήματα τους προς αυτήν την κατεύθυνση, αφήνοντας αυτήν την «παράμετρο» εκτός αντιπαράθεσης.
Εάν δηλαδή από κοινού προχωρούσαν στην υλοποίηση του προγράμματος χωρίς να πετροβολεί ο ένας τον άλλον, αναζητώντας μόνο βελτιώσεις προς το καλύτερο.
Θα ήταν μια εξέλιξη που θα ενίσχυε ιδιαίτερα τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει των νέων κρίσιμων διαπραγματεύσεων που έπονται.
Η κοινωνία δεν τρέφει πλέον άλλες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για το τι πρέπει να γίνει.
Το απέδειξε η υποτυπώδης συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι υποστηρικτές του Όχι στην επέτειο του δημοψηφίσματος, έστω και αν οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί.
Είναι χρέος της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τρέξουν με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της υλοποίησης του προγράμματος.
Εάν πιστεύουν ότι ξεδιπλώνουν την πολιτική τους στρατηγική και αποκτούν στίγμα, που τους δίνει και λόγο ύπαρξης μέσω της αντιπαράθεσης, ας την αναζητήσουν σε άλλα πεδία και τομείς.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης