Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πρόβα ασυνεννοησίας ενόψει απλής αναλογικής οι ζυμώσεις για τον εκλογικό νόμο – Ανέφικτοι οι 200

Πρόβα ασυνεννοησίας ενόψει απλής αναλογικής οι ζυμώσεις για τον εκλογικό νόμο – Ανέφικτοι οι 200
Για να επιτύχει η κυβέρνηση το στόχο της πρέπει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι να διαλυθούν…
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τις επικείμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη ότι ο στόχος των 200 ψήφων δεν είναι ανέφικτος και ότι μπορεί μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή να προκύψει τελικά μια ευρεία πλειοψηφία που θα καταστήσει τον εκλογικό νόμο εφαρμόσιμο από τις επόμενες εκλογές.
Αριθμητικά βέβαια τα «κουκιά», τα οποία όπως λέει η κυβέρνηση δεν μετρά, δεν βγαίνουν.
«Ταβάνι» για την κυβέρνηση, αν δεν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, είναι οι 197 ψήφοι.
Καταμέτρηση εξόχως αισιόδοξη και εν μέρει αυθαίρετη, μια και στα υπέρ εντάσσονται και οι 18 ψήφοι της Χρυσής Αυγής, η οποία όμως δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τι στάση θα τηρήσει.
Το Μαξίμου διαρρέει ότι δεν αποκλείονται βελτιώσεις ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η συζήτηση από εδώ και πέρα.
Για παράδειγμα δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να διατηρηθεί ένα bonus της τάξης των 20 εδρών, εφόσον το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει ένα ποσοστό άνω του 40% με 42%.
Στο θέμα του bonus Το Ποτάμι, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβερνητική πρόταση κάνοντας λόγο για κίνδυνο παρατεταμένης ακυβερνησίας και πολιτικής παράλυσης, κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προτείνει να παραχωρείται μια έδρα bonus για κάθε 2% ψήφων που λαμβάνει ένα κόμμα (αν για παράδειγμα ένα κόμμα συγκεντρώσει 34% θα λάβει bonus 17 εδρών).
Τυχόν παραχωρήσεις όμως είτε στο πλαφόν του 3% (για το οποίο σημειωτέον ο υπ.Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής είπε χθες ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση) ή διατήρησης του bonus, θα προκαλέσουν μια σειρά ανατροπών στην ήδη διαμορφωθείσα συμμαχία των 197 Ναι (153 ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, 9 Ένωση Κεντρώων, 15 ΚΚΕ, 18 Χρυσή Αυγή και δύο ψήφοι από Θεοχαρόπουλο και Νικολόπουλο).
Μια και η Ένωση Κεντρώων αντιδρά σφόδρα στο ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν του 3% ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο πόσοι βουλευτές ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζαν μια πρόταση διατήρησης ενός αναλογικού bonus, δεδομένου ότι θα καταργούσε αυτόματα τα περί απλής αναλογικής.
Σημείο κλειδί για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης παραμένουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές (Παναγούλης, Θεοχάρης, Γρηγοράκος) δεδομένου ότι η ΝΔ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει.
Όμως το σύνολο αυτό των 28 βουλευτών (3 ανεξάρτητοι, 10 Ποτάμι, 15 Δημοκρατική Συμπαράταξη – αφαιρείται ο Θ.Θεοχαρόπουλος) εμφανίζεται αποφασισμένο να μην συναινέσει στον εκλογικό νόμο, ως έχει σήμερα.
Συναίνεση λοιπόν με ευρεία πλειοψηφία δεν διαφαίνεται.
Και μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως ούτως ή άλλως ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση οι εν εξελίξει ζυμώσεις είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής της συναίνεσης που είναι διατεθειμένες και μπορούν να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης