Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν και οξύμωρο, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι παραμένουν ρυθμιστές – Απαραίτητοι στην επόμενη κυβέρνηση

tags :
Αν και οξύμωρο, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι παραμένουν ρυθμιστές – Απαραίτητοι στην επόμενη κυβέρνηση
Το άνοιγμα Κουρουμπλή, το βλέμμα του Μητσοτάκη και το στοίχημα του ενιαίου πολιτικού φορέα
Η εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή ότι όποιο bonus και αν δοθεί, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει, είναι απόλυτα ορθή.
Τοποθέτηση, με την οποία συμφωνεί και η πλειοψηφία των πολιτών, η οποία βάσει των δημοσκοπήσεων, τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, θεωρώντας πως μόνο έτσι θα καταφέρει η χώρα να βγει από την κρίση.
Υπό το πλαίσιο αυτό μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποστροφή – «άνοιγμα» του Π. Κουρουμπλή προς το ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, παρά την αυτοαναίρεση του υπουργού Εσωτερικών.
«Εάν υπάρξει bonus, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση.
Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση;
Ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο θα μπορούσε να συστρατεύσει ευρύτερες δυνάμεις και να δώσει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα» είπε ο κ.Κουρουμπλής.
Ανεξάρτητα από το πώς θα ερμηνεύσει κανείς την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών (η ΝΔ κάνει λόγο για ηττοπάθεια της κυβέρνησης), είναι προφανές ότι όσο και αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν τεθεί στο «πολιτικό περιθώριο», εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικοί «παίκτες» στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Μια και παρά τα μικρά ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, όπου αυτοπροσδιορίζεται μεγάλη μερίδα πολιτών.
Και όσο εξακολουθούν ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να απογοητεύει τους ψηφοφόρους τους καθιστώντας μακρινά τα ποσοστά του Σεπτεμβρίου του 2015 και η δε ΝΔ να αδυνατεί να πείσει για την πρόταση της και άρα να αυξήσει τα ποσοστά της, τόσο ενισχύεται η θέση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ως ρυθμιστές για την επόμενη πολιτική ημέρα.
Φαίνεται άλλωστε και με τον εκλογικό νόμο.
Εάν το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι δεν αλλάξουν τη στάση τους (που δεν πρόκειται διότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα πολιτικά), οι προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσουν.
Δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται κατηγορηματικά το σενάριο ενός Μεγάλου Συνασπισμού, υπογραμμίζοντας ότι τους χωρίζει άβυσσος και δεδομένου ότι τα άκρα διατηρούν δυνάμεις (Χρυσή Αυγή στο 7% με 8%, ΚΚΕ στο 5% με 6%), είναι σαφές πως για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, θα είναι απαραίτητη η στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το Ποτάμι είτε και από τους δύο μαζί.
Για αυτό άλλωστε από τη ΝΔ, την οποία αναμένεται να θέσει σήμερα σε εκλογική ετοιμότητα ο Κ.Μητσοτάκης με την ομιλία του στην ΚΟ, διαμηνύεται πως «η κάθε πολιτική συμπεριφορά συνεκτιμάται για το σήμερα και το αύριο».
Εάν μάλιστα ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Ποτάμι προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα, τότε είναι σαφές πως η πολιτική παρέμβαση τους θα καταστεί πιο ισχυρή.
Καθώς σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να ξεπεράσουν τη σημερινή τους πολιτική αφλογιστία και τον κίνδυνο πολιτικής εξαφάνισης τους μελλοντικά, αλλά και να μπουν «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, αποκτώντας σημαντικά μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης